Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova veličanstvena građevina bila je jedno od najsablasnijih mesta u Britaniji: Čiji sve duhovi lutaju zamkom Čilingem?

Zamak Čilingem se u jednom periodu istorije našao na idealnoj poziciji svom vladaru. Ta pozicija donela mu je i prokletstvo, a mnogi ga samtraju jednim od najukletijih u Velikoj Britaniji.

 Zamak Čilingem Izvor: Profimedia

Priča zamka Čilingem počinje u XII veku, kada je sagrađen kao ženski manastir. Nekoliko decenija kasnije, otkupio ga je bračni par Grej, a onda je pored njega prošao kralj Edvard I Dugonogi Plantagenet

Edvard je u istoriji postao poznat kao vladar koji je budio nacionalnu svest i ojačao krunu u odnosu na plemstvo, a vodio je osvajačku politiku, usmerenu pre svega protiv najbližih suseda — Velsa i Škotske.

Možda će vas interesovati i:

U skladu sa svojom politikom u datom periodu, britanski monarh je izuzetno cenio lokaciju zamka Čilingem, koja se nalazio na strateški važnom mestu, blizu granice Engleske i Škotske. Međutim, povoljna pozicija je tokom vremena postala prokletstvo, koje je ovo mesto pretvorilo u zamak užasa.

Prema nekim istorijskim izveštajima u njemu je tokom sukoba između zaraćenih strana nastradalo oko 7.500 ljudi - uključujući nevine žene i decu.

 Zamak Čilingem u Velikoj Britaniji
Zamak Čilingem
Izvor: Shutterstock

Mesto okrutnih mučenja iz kojih su se rodile brojne legende

Istorijski izvori beleže da su zarobljenici zatvarani u podrum koji je bio opremljen najmodernijim onovremenim spravama za mučenje, od koji su neke do danas sačuvane. Oni za koje nije bilo mesta u podrumu, smeštani su u kriptu.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Upravo je iz te kripte "izašla" priča o jednom od najpopularnijih duhova koji lutaju zamkom Čilingem - duhu "ozarenog" dečaka.

Prema legendi, on se u toku noći pojavi u jednoj od mnogobrojnih prostorija zamka, a onda uz glasan plač odlazi u kriptu. Legenda je rođena kada su tokom jedne od brojnih rekonstrukcija u kripti pronađeni ostaci odraslog čoveka i malog dečaka, zazidanih u zid.

Ovaj misteriozni duh nije jedini stanovnik zamka Čilingem. Prema još jednoj od lokalnih legendi, u pauzama između borbi Engleza i Škota, imanje je okupirao čovek po imenu Džon Sejdž koji je bio poznat po surovosti. Priča dalje kaže da je u zamku ubio svoju voljenu koja je bila optužena za neverstvo.

Njen otac je bio toliko očajan da je pod pretnjom da će se ujediniti sa Škotima, od britanskog kralja tražio odmazdu. Pošto je prihvatio ultimatum, kralj je naredio Sejdžovo pogubljenje. Kako se veruje, od tog trenutka nemirna duša Džona Sejdža luta sobama zamka, plašeći njegove stanovnike zveketom metalnog lanaca koji vuče za sobom od trenutka kada je zarobljen. 

Ali legenda se tu ne završava, stanovnici navode da je Mučitelj Sejdž prokleo zamak Čilingem, a kao dokaz navode događaje koji su se dalje odigravali u njemu.

Nevolje u raju

Sledeći poznati vlasnici zamka su bili Berklijevi. Mladi par čiji su odnosi počeli naglo da se pogoršavaju kada su se nakon venčanja preselili na imanje. Sluge su tvrdile da se par stalno svađao, kao i da je ser Berkli počeo redovno da odlazi od kuće na nekoliko dana.

Nekoliko meseci kasnije, lejdi Berkli je od muža primila poruku da je napušta jer je zaljubljen u njenu sestru. Meri Berkli nikada nije prebolela preljubu, a legenda kaže da je ubrzo umrla, sasvim sama i slomljenog srca. Meštani tvrde da druh lejdi Meri Berkli izlazi iz svog portreta u zamku svaki put kada u Čilingem uđe neveran muškarac.

 Zamak Čilingem
Vrt zamka Čilingem
Izvor: Shutterstock

Novo poglavlje

Kada je kralj Džejms VI uspeo oko 1617. godine da pomiri zaraćene strane, strateška važnost zamka Čilingem se izgubila. Tada je moćni monarh zamak opremio po poslednjoj modi i u njemu pripređivao svečane gozbe i balove.

Zamak je vekovima bio omiljeno mesto okupljanja visokog drštva, a 1828. godine mu je dodata i impresivna bašta čiji je izvorni oblik sačuvan do danas.

Ipak, ovo srećno poglavlje završilo se sa početkom Drugog svetskog rata, kada je zamak još jednom postao utočište za vojnike.

Toko rata dvorac je ubrzano propadao, nameštaj je upotrebljen za grejanje, a krov se urušio. Posle Drugog svetskog rata, dvorac je bio zaboravljen, sve dok ga 1982. godine nije kupio ser Hamfri Vejkfild, čija supruga poreklom potiče iz porodice Grej.   

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka