Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prestonica tragične istorije, koja je više puta bila do temelja razorena: 10 fotografija "grada feniksa" - Vašave

Varšava je više puta razarana do temelja i ponovo podizana, a njeno stanovništvo je preživelo velike strahote. Danas ona ponosno stoji na Visli.

 Varšava_1114310744.jpg Izvor: Shutterstock

U središtu Mazovijeckog vojvodstva, na reci Visli, nalazi se Varšava, glavni i najveći grad Poljske. Varšava se prostire na površini od 517 kvadratnih kilometara na kojima živi oko 1 700 000 stanovnika.

Varšava je jedan od gradova sa najtragičnijom istorijom u svetu. Više puta je osvajana i rušena do temelja, a njeno stanovništvo je prolazilo kroz razne strahote. Neretko je nazivaju i "grad feniks", jer se uvek iznova dizala iz pepela.

Možda će vas zanimati i:

Prvi put se pominje u trinaestom veku, a status grada dobila je 1334. godine. Do 1596. bila je središte Mazovijeckog vojvodstva, a od tada postaje prestonica Poljske. Najveće zasluge za to ima tadašnji kralj Sigismund, koji je prestonicu preneo iz Krakova.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Opsadama Švedske i Pruske tokom 1655-56. godine započinje tragična sudbina Varšave. Posle Šveda i Prusa, Rusi su 1794. godine izvršili kaznenu ekspediciju protiv građana Varšave koji su se pobunili protiv vlasti osvajača, i pritom su opustošili grad i pobili veliki deo stanovništva. Grad je nakon podele pripao Pruskoj, da bi ga tokom svoje vladavine držao i Napoleon. Nakon Bečkog kongresa 1815. godine Varšava je pripala Rusiji, a u njoj je 1918. godine proglašena nezavisnost Poljske. Nemci su tokom Drugog svetskog rata potpuno razorili ovaj grad, a njeno jevrejsko stanovništvo prislino odveli u koncentracione logore.

Tokom 1943. godine izbio je ustanak koji je trajao 63 dana, a tokom koga je ubijeno preko 250.000 stanovnika. Već sledeće godine izbio je novi, poznat kao ustanak Armije Krajova. Trajao je od avgusta do oktobra, i propao je nakon što je Sovjetski Savez ustanicima uskratio pomoć koju su očekivali. Nakon rata došlo je do potpune obnove Varšave, i to po arhitektonskim planovima od pre rata.

Istorijski centar grada se od 1980. godine nalazi na UNESCO listi svetske baštine.

(LuxLife/National Geographic)

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka