Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestvarni plavi kanal: Prava je zvezda Instagrama, a kupanje u njemu je zapravo OPASNO (FOTO)

Fotografije veslača i plivača svakako su ugodne za oko, ali možda nije loše da pročitate nešto o plavom kanalu pre nego što počnete da se divite.

 Plavi kanal u Slanoj pustinji u Juti Izvor: Matt Newey/Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Plavi kanal nestvarnog izgleda prava je "zvezda" Instagrama. Ljudi ga posećuju, plivaju i veslaju njime - obavezno se i fotografišu, ali ono sa čime izgleda nisu upoznati je - da je plavi kanal u Juti - opasan!

Zbog čega?

Možda će vas zanimati i:

Fotografija veslača u zadivljujuće plavom kanalu u Juti svakako je ugodna za oči. Ali možda nije loše saznati nešto više o ovom kanalu pre nego što počnete da se divite ovoj, i brojnim drugim fotografijama i snimcima koji se dele na društvenim mrežama.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Juta je verovatno jedna od najlepših američkih država. U njoj se nalazi čak pet nacionalnih parkova, mnoštvo planina i jedinstvena "slana pustinja".

Jarko plavi kanal nalazi se u solani Bonevil, jedinstvenom mestu koje je samo po sebi vredno obilaska zbog bele soli kakvu verovatno nikada ranije niste videli. Naročito kada se posmatra u kombinaciji sa planinama koje se nalaze u drugom planu.

Problem je u tome što kanali u ovoj oblasti uopšte nisu prirodni: projektovani su u industrijske svrhe, jer lokalna kompanija koristi kanale (i obližnje bare) za vađenje minerala iz slanica.

Federalna agencija za upravljanje zemljištem (BLM) upozorava potencijalne avanturiste da vode mogu biti "nebezbedne za vožnju čamcem i plivanje". Menadžer BLM-a kaže da kanali "nisu prikladni za rekreaciju zbog industrijskog dizajna kanala i drugih nepoznatih opasnosti".

Voda nije toksična, ali jednostavno nije predviđena za plivanje, a takođe može da se desi da su delovi tla u blizini kanala nestabilni.

I to nije sve. Iako su plavi kanali delimično na javnom zemljištu, oni takođe prelaze u privatnu svojinu, a postavljeni su i mnogi znakovi na kojima piše "zabranjen prolaz".

Do kanala nema ni puteva, pa oni koji idu na kanal moraju da parkiraju na mestu velikog međudržavnog autoputa, što je takođe kažnjivo i opasno.

Šta vi mislite o ignorisanju pravila zarad fotografisanja na određenom mestu?

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka