Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostrvo sa ružičastim plažama na kom je rođen Zevs: 8 zanimljivosti o Kritu koje bi trebalo da znate

Krit je ostrvo neverovatne lepote čija istorija je isprepletena sa mnogobrojnim legendama, mesto koje navodi na razmišljanje gde prestaju mitovi a gde počinje stvarnost.

 Krit Izvor: Shutterstock

Smešten u jugoistočnom delu Sredozemnog mora, Krit predstavlja najveće i možda najpoznatije ostrvo u Grčkoj. Upravo  geografska pozicija sa blagom klimom je stvorila idealne uslove za nastanak jedne od najstarijih civilizacije koje će ostaviti dubok trag na celu Evropu i mediteranski svet u vekovima koji će uslediti.

Ovo su neke od najinteresantnijih činjenica vezanih za ovo ostrvo:

Možda će vas interesovati i:

1. Mesto na kom je rođen i odrastao Zevs

Zevs, najveći od svih besmrtnih bogova grčkog panteona, rođen je na Kritu. Postoje dve legende koje navode dve različite pećine kao mesto njegovog rođenja. U jednoj se kaže d je to pećinaPsihro na Lasiti, a druga pećina Ideon na planini Psiloritis.

Postoje različite verzije mita ali svaki kaže da se Zvesova majka Reja porodila u najstrožoj tajnosti jer je Kron - njegov otac, jeo svoju decu kako ga ne bi lišili prestola.

Kako bi nadmudrila Krona, Reja je poslušala savet svojih roditelja Urana i Gee. Kada je trebalo posle porođaja Kronu da odnese dete da ga vidi, ona je u pelenu umotala kamen. Čim je video zavežljaj, Kron ga je zgrabio i progutao. Zevs je nastavio da raste na Kritu čekajući vreme da se osveti ocu.

2. Najveće grčko ostrvo

Krit je najveće grčko ostrvo ipetonajveće u Mediteranu. Nalazi se na krajnjem jugu Grčke. Sa severne strane mu se nalazi Egejsko more, dok se južno od Krita nalzi Libijsko more.

Ostrvo izduženog oblika je dugačko 260 km a njegova širina se kreće od 60 km na najširoj tački do 11 km na najužoj. Njegova ukupna površinu iznosi preko 8.300 kvadratnih kilometara. Duž obale nalaze se brojne plaže i uvale, dok se u unutrašnjosti smenjuju raznoliki pejzaži zelenih dolina, brdovitih planina i kanjona. 

3. Legenda o lavirintu

Jedna od najpoznatijih legendi u grčkoj mitologiji odvija se upravo na Kritu, u palati kralja Minoja.

Kada je Afrodita rešila da se osveti Heliju zbog toga što je otkrio njenu preljubu, rasplamsala je neprirodnu ljubav prema biku u srcu njegove ćerke Pasafije, supruge kralja Minoja.

Kada je iz ove ljubavi rođen Minotaur, Minoj nije znao šta da radi od sramote pa je, kako su ga savetovala proročišta, izdao naređenje da se izgradi lavirint. Najčuveniji grčki arhitekta Dedal se prihvatio posla izgradnje mnogobrojnih sala i hodnika iz kojih nije bilo izlaza i u koje je potom smešten Minotaur. 

4. Nasleđe Krita

Pojedini istraživači veruju da poreklo moderne civilizacije može da se traži na Kritu. Arheološka iskopavanja su potvrdila tragove kulture stare nekoliko milenijuma - Minojske civilizacije - koja je prema tvrdnjama istraživača kultura bronzanog doba koja je svoj uticaj širila sa na okolna egejska ostrva od 3.500. godine p.n.e. sve do ranog grčkog mračnog doba oko 1.100. godine p.n.e. 

Ona je iza sbe ostavila brojne velike građevinske komplekse, sofisticiranu umetnost i sisteme pisanja, kao i ekonomsku mrežu koja je obuhvatala veći deo Mediteranskog sveta. 

Najveća poznata minojska palata je ona u Knosu, a njena funkcija, kao i većina aspekata minojske vladavine i religije, do danas istraživačima ostaje nejasna. Preko trgovaca i umetnika, kulturni uticaj ove civilizacije je dosezao izvan Krita sve do Kiklada, Egipta, Kipra, Kanaana i Anadolije. 

Pogledajte fotografije u galeriji:

5. Masline sa Krita

Poznato je da su još stari Grci gajili masline na Kritu, stoga ne iznenađuje da se najstarije drvo masline na svetu nalazi na Kritu u selu Vouves. Ovo zaštićeno prirodno dobro danas ima preko 3.000 godina i prema mišljenju stručnjaka pripada lokalnoj sorti maslina.

Prema rečima lokalnog stanovništva ova maslina i dalje svake godine daje masline od kojih se pravi najbolje maslinovo ulje na svetu. Za Grke ovo drvo predstavlja simbol besmrtnosti i obnove. 

6. Kristalno čisto more

Vode koje zapljuskuju obale ovog ostrva su toliko čiste da se i na dubini od 40m može bez problema videti morsko dno. Zbog ovoga Krit ima najviše plaža sa plavim zastavicama u poređenju sa ostatkom Grčke.

Poznavaoci najboljih plaža tvrde da je jedna od najegzotičnijih Balos u Haniji, sa kristalnom vodom. Ova plaža zadivljuje posetioce svojom prirodnom lepotom, a prema rečima lokalnih meštana za njom ne zaostaju ni Elafonisi kao ni Falasarna. 

7. Plaže sa roze peskom

Nema mnogo mesta na svetu koja se mogu pohvaliti plažama sa roze peskom, međutim na Kritu postoje čak dve takve - već spomenute - Balos i Elafonisi.

Pesak poprima boju od mikroskopskih životinja formafenera kod kojih kada umru ili ako ih pojedu druge životinje dolazi do kalcifikacije njihove školjke, koja sa sebe spira boju i na taj način boji pesak plaža u razne roze tonove.

8. Poslednje evropska kolonija pacijenata sa leprom

Još jedna slabo poznata činjenica o Kritu je da se na njemu nalazila jedna od poslednjih poznatih kolonija zaraženih pacijenata sa leprom u Evropi. Neposredno uz obale sa severoistočne strane ostrva nalazi se susedno ostrvo po imenu Spinalonga. Grčke vlasti su koristile malo ostrvce kao koloniju tzv. gubavaca za lečenje od 1903. do 1957. godine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka