Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovaj grad 99 zanata su osvajali Aleksandar Veliki, Džinkis Kan i Tamerlan... Koje sve priče krije drevna Buhara?

Pre nego što je opala popularnost Putu svile, Buhara je vrvela od trgovaca i bazara, a njena pozicija bila je primamljiva gotovo svim velikim osvajačima.

 Buhara Uzbekistan_1007253181.jpg Izvor: Shutterstock

Buhara ima izgled srednjevekovnog grada, sa tipičnom urbanom strukturom: u centru je tvrđava (Ark of Bukhara), oko nje religiozni i administrativni deo grada (šahristan – medina), a dalje zanatski kvartovi (rabad) – Buhara je bila grad 99 zanata.

Ark of Bukhara je monumentalno utvrđenje u obliku nepravilnog pravougaonika izgrađena je još u V veku kao vojna tvrđava i rezidencija lokalnih vladara, ali i službenika, učitelja i umetnika.

Možda će vas zanimati i:

Legenda kaže da je tvrđavu Buhari izgradio narodni junak Sijavuša za svoju dragu, i da je opasivala gotovo čitav tadašnji grad, prenosi Pun kufer. Funkcionisala je kao grad unutar grada s kancelarijama, bibliotekom, konjušnicom i drugim prostorima od zajedničkog interesa.

Čitava tvrđava obuhvata 9,8 hektara površine i smatra se najstarijim arhitektonskom građevinom u Buhari. Opasana je zidovima obima 789 metara čija visina doseže između 16 i 20 metara.

Buhara je podignuta na raskrsnici puteva, i bila je snažan trgovački centar između severne pustinja i Karakuma (Crne Pustinje) na istoku, i čvorno mesto na nekadašnem Putu svile. Buhara je imala četrdeset bazara i tri pokrivene trgovačke ulice; bila je grad "tržnih centara", piše Danas.

Tokom duge istorije Buhara je bila pod opsadom mnogo puta što je uzrokovalo česta razaranja i obnove. Buharu je osvajao Aleksandar Veliki, Džingis Kan im je poručio "Da niste počinili toliko greha, Bog ne bi poslao mene da vas kaznim", a Mongoli su, prema rečima jednog onovremenog hroničara, "Došli, razrušili, zapalili, ubijali, uveli u nevolju, pobili i otišli". Buharu i njenu tvrđavu rušio je i Tamerlan, a njegov unuk-astronom Ulugbek je u Buhari izgradio velelepnu medresu.

Kao vojno utvrđenje koristila se sve do ruskog osvajanja 1920. godine kada je dobar deo tvrđave razrušen.

Danas se na ovom prostoru nalazi nekoliko muzeja – uključujući Arheološki i zavičajni muzej – koji svedoče o bogatoj prošlost Buhare i njene okoline.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka