Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slepi kralj je svojoj ženi za rođendan poklonio dvorac: Kako je nastao nemački Eldorado?

Dvorac Marienburg je jedan od najromantičnijih poklona u istoriji. Slepi kralj ga je sagradio u blizini Hanovera i nazvao ga "svojim malim Eldoradom".

 Marienburg Izvor: Profimedia

Uz povremenu obnovu zadržao je svoj originalni izgled, a na slavne dane podsećaju uspomene poput galerije slika ili Kraljičine biblioteke, sobe koju mnogi smatraju najepšim delom dvorca.

Kažu da su Zapadnjaci štedljivi i disciplinovani, a u vezama i odnosima pomalo hladni i ne toliko poznati po sladunjavim ili grandioznim romantičnim gestovima. E pa, nemačkom kralju Džordžu V se ne bi dopala ova predrasuda, piše Pun kufer.

Možda će Vas zanimati i:

Ovaj vladar iz engleske porodice bio je poslednji kralj nemačkog grada Hanovera u 19.veku. A kao pravi romantik, svojoj supruzi Mariji od Saks-Altenburga za 39. rođendan je poklonio ni manje ni više nego - dvorac! Upravo je u kraljičinu čast ovaj dvorac i dobio ime Marienburg.

KRALJEV "MALI ELDORADO"

Smešten je na brdu na visini od 135 metara i okružen gustom šumom u miru netaknute prirode. Za bajkovito neogotičko ruho bio je zaslužan uticajan i ugledan arhitekta Konrad Vilhelm Hase, koji se pobrinuo da raskošno zdanje bude ugodno svim čulima. Možda ovo zvuči čudno, no dobro je podsetiti na činjenicu da je sam kralj bio slep.

Mnoštvo detalja, ukrasa i reljefa po unutrašnjosti trebalo je da omoguće i samom kralju da na dodir oseti raskoš i lepotu koja je stvorena njegovom idejom. Čini se da je arhitekti u tome uspelo, jer je kralj prozvao dvorac „svojim malim Eldoradom“.

KAKO JE DVORAC ODOLEO ZUBU VREMENA

Nažalost, zbog burnih političkih prilika, kraljevska porodica nije mogla dugo da uživa u svojoj rezidenciji. Pobegli su u egzil u Austriju, ali dvorac je ostao u privatnim rukama, pa je, zahvaljujući trudu i angažmanu svojih naslednika, dobro odoleo zubu vremena. Uz povremenu obnovu zadržao je svoj originalni izgled, a na slavne dane podsećaju uspomene poput galerije slika ili Kraljičine biblioteke, sobe koju mnogi smatraju najlepšim delom dvorca.

Dvorac se nalazi svega tridesetak kilometara od nemačkog grada Hanovera, a danas se u njemu odvijaju umetničke izložbe i koncerti. Stoga, ako vas put navede u blizinu, nemojte propustiti da posetite dvorac koji mnogi smatraju jednim od najromantičnijih dvoraca severne Nemačke.

Možda će Vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka