Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vila zadovoljstva rimskog cara Tiberija: Kako mu je omiljeno mesto zamalo došlo glave - dva puta?

Rimski car Tiberije je obožavao da provodi večeri u pećini svoje "Vile zadovoljstva", gde se gostio sa svojim prijateljima, sve dok ga umalo nije koštala glave - i vlasti.

 Pećina u koju je rimski car Tiberije zvao Vila zadovoljstva Izvor: Shutterstock

Tiberijeva Vila zadovoljstva je rimski kompleks vila u današnjoj Sperlongi, gradu koji se nalazi na zapadnoj obali Italije, u provinciji Latina.

Vila je izgrađena tokom kasne republikanske ere u periodu između 30. i 20. godine pre nove ere, u blizini velikog morskog procepa ili pećine, po kojoj je dobila ime Spelunka (latinski za pećinu ili pećinu).

Možda će Vas zanimati i:

TIBERIJEVO OMILJENO MESTO, SPOJ PRIRODE I UMETNOSTI

Ova vila je bila Tiberijevo omiljeno mesto za organizovanje večera za uvažene goste i prijatelje, a njen najvažniji deo bila je velika prirodna pećina koja je sadržala po jedan pravougaoni i kružni bazen.

Unutrašnjost pećine bila je raskošno ukrašena veštačkim stalaktitima i inkrustacijama, skulpturama i triklinijumom - velikom trpezarijom sa kaučima, koji su bili smešteni na ostrvu koje se nalazilo na ulazu u pećinu.

Velike statue koje su prikazivale mitološke kompozicije bile su popularne u vreme Julijevsko-klaudijevske dinastije i često se mogu naći u vilama u vlasništvu članova carske porodice.

U Sperlongi, scene izvedene iz helenističke literature, naročito iz Homerovih i Vergilijevih dela, prikazuju četiri događaja sa ​​Odisejevih putovanja, predstavljajući Odiseja i diva Kiklopa Polifema, Odisejev susret sa morskim čudovištem Skilom, Odisejeva suđenja tokom Trojanskog rata i Odisejevu krađu Paladiona (kipa Atene) od Diomeda. Na litici iznad ulaza u pećinu nalazio se i Ganimed koji je nosio orao, prerušen u Zevsa.

PEĆINA SE URUŠILA, A TIBERIJE JE JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU

Prema rimskom istoričaru Tacitu, 26. godine nove ere Tiberije je večerao u pećini sa svojim poverenikom Lucijem Elijem Sejanom, kada se krov iznenada srušio.

Tacit dokumentuje: "Oni su večerali u seoskoj kući zvanoj pećina, između zaliva Amuklae i brda Fundi, u prirodnoj pećini. Kamenje na njegovom ulazu iznenada je palo i smrskalo neke od pratilaca; tada je čitavo društvo zahvatila panika i došlo je do opšteg bekstva gostiju. Sejan se nadvio nad carem, kolenom, licem i rukom preusmerivši kamenje koje je padalo. U takvom stavu su ga zatekli vojnici koji su im pritekli u pomoć."

OD TIBERIJEVOGA SPASIOCA DO ZAVERENIKA I IZDAJNIKA

Nakon nesreće, Tiberije se povukao na Kapri i ostatak života proveo udaljen od uprave carstva. Njegova udaljenost od centra moći - usled povlačenja zbog dešavanja u Vili zadovoljstva, umalo su ga drugi pit koštala glave - odnosno vlasti.

Tiberije je verovao Sejanu i Neviju Sutoriju Makru koji su umesto njega nadgledali poslove carstva. Ipak, njih dvojica su iskoristili priliku da skuju zaveru i pokušaju da ga zbace s vlasti.

Izdaja je bila otkrivena, a Sejan je 31. godine nove ere pozvan na sednicu senata, na kojoj je pročitano Tiberijevo pismo u kom ga je osudio i naložio njegovo hitno pogubljenje. Sejanu je suđeno, a on i nekoliko njegovih kolega su streljani u roku od nedelju dana.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka