Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U senci Maču Pikčua nalazi se ekvadorsko blago: Neverovatno zapostavljeno nasleđe koje su Inke ostavile u Ekvadoru

Poznato nam je da je središte carstva Inka bilo u Peruu. Međutim, u senci peruanskog Maču Pikčua, često je zapostavljeno bogato nasleđe koje su Inke ostavile u Ekvadoru.

 Ingarika Izvor: Shutterstock

Središte carstva Inka bilo je u Peruu. Glavni gradovi su mu bili Kusko i Maču Pikču. Međutim, carstvo je bilo mnogo veće od toga i proširilo se na jug, do Santjaga u Čileu, i na sever, do Kolumbije. Obuhvatalo je ceo Ekvador i danas se Ekvador može pohvaliti nekim prilično impresivnim ruševinama gradova Inka.

Možda će vas zanimati i:

Inke su izgradile ogromnu mrežu puteva kroz veći deo Južne Amerike, radi trgovine tekstilom. Peru je, razumljivo, poznat po nasleđu koje su u njemu Inke ostavile za sobom, ali često se zanemaruje koliko "bogatstvo" Inka zapravo leži u Ekvadoru.

ŠIRENJE CARSTVA INKA

Carstvo Inka se proširilo sa peruanskih visoravni početkom  XIII veka i do 1532. godine u njegovom sklopu se našao veći deo Južne Amerike. Španci su 1532. godine osvojili veći deo carstva, a poslednji deo carstva je nestao 1572. godine.

Carstvo Inka se smatra jednom od najvećih imperija u svetskoj istoriji, iako mu je nedostajalo ono što su na Starom kontinentu bili fundamentalni resursi, poput upotrebe točka, znanja o tehnologiji prerade gvožđa i čelika ili čak visoko razvijenog sistema pisanja.

ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA U EKVADORU

Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Ekvadoru je Ingapirka. Ingapirka (što znači "Zid Inka") najveće je arheološko nalazište u Ekvadoru. Hram Sunca, građevina eliptičnog oblika izgrađena od velike stene, najvažniji je objekat na nalazištu.

Ingapirka se nalazi u ekvadorskoj provinciji Kanar. Ruševine zidova su izuzetno očuvane i napravljene na tipičan način Inka - sečenjem kamena do savršenstva. Nisu koristili malter ili kakva druga sredstva pričvršćivanja materijala (baš kao ni zidovi u Maču Pikčuu).

Španci su vadili kamen iz konstrukcije hrama radi izgradnje sopstvenih objekata. Uprkos tome, mnoge ruševine su opstale i predstavljaju pravu turističku atrakciju u ovoj oblasti.

Ukoliko zaželite da posetite Ingapirku, možete krenuti u jednodnevni obilazak iz ekvadorskog grada Kuenke. Druga opcija je da provedete noć u bližim gradovima, kao što su El Tambo ili Kanar.

ARHEOLOŠKI PARK PUMAPUNGO

Još jedna od glavnih atrakcija Inka je u Ekvadoru je arheološki park Pumapungo. Lokalitet je nekada bio središte kulture Inka. Izgrađen je krajem 15.veka i obuhvatao je Hram Sunca i manastir Majke Sunca. U svpke vreme, to je bio jedan od najlepših gradova drevnog carstva Inka.

Pumapungo je imao političke i administrativne zgrade. Predstavlja najveći skup arheoloških ruševina južno od Ingapirke. Posedovao je veliki kanal za navodnjavanje, kao i ritualno kupatilo za pročišćavanje tela.

Danas se mogu istražiti ruševine Pumapunga, a zatim se može posetiti etnografski muzej u blizini, da bi se što bolje razumeča istorija Pumapunga i domorodačkog naroda Ekvadora. U dnu muzeja se nalazi tunel od preko 30 metara. Služio je kao mauzolej i simbolizovao je podzemni svet (dom duhova predaka).

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka