Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražite vrhove Goča, Čemerna, Stolova i Golije: 7 najpopularnijih šetačkih staza centralne Srbije - za početnike

Ovo su neke od napolpularnijih početničkih staza za rekreativce, na kojima ćete videti mnoštvo prirodnih i istorijskih čuda centralne Srbije.

 Planinari na Stolovima Izvor: Radovan Vujović/Shutterstock.com

Tražite ideju za rekreativno planinarenje? Ako želite da upoznate prirodu centralne Srbije, izdvojili smo staze u Kraljevu i okolini tog grada, koje su navedene po težini - od najlakše do najteže.

Staze su osmišljene tako da pruže mnogo više od rekreacije. Pored fizičke aktivnosti o čijm benefitima po fizičko i mentalno zdravlje je suvišno i govoriti, uživaćete u prirodnim lepozama, zabaviti se, a možda ćete naći polaznu tačku za dalje istraživanje istorije.

Za njihov obilazak vam nije potrebna vrhunska fizička sprema, ali bi bilo poželjno da ne odete skroz nespremni, navode na sajtu Turističke organizacija Kraljeva.

Možda će vas interesovati i:

1. Izvor Svetog Save - Dragosinjci

Na severnim padinama planine Goč nalaze se Dragosinjci, a narodno predanje kaže da je ovo selo posetio Sveti Sava na svom putu od Žiče ka Gračacu. On je tada, kako meštani pričaju na ovom mestu rekao "Dragosinci, moji sinci" i "Otroci, moji oci" - njegov izvor ovde se smatra izuzetno lekovitim. 

 Staza na mapi Savine vode Dragosinjci
Savine vode - Dragosinjci
Izvor: www.wikiloc.com

Ovo izvorište je danas uređeno i ima 5 česama kao i veliku klupu na kojoj putnici namernici i rekreativci mogu da se odmore uz osveženje koje pruža ova lekovita voda. Smešten je u ambijentu bukove šume, što ga čini idealnim izborom za izlete.

Još jedan od razloga zašto je ovo idelna staza za početnike je i debela hladovina duž većine makadamskog puta. A na samom izvoru kao nagradu koju vam pruža priroda videćete potok sa kaskadama.

Njena dužina iznosi 4,5 km.

2. Žuta staza - planina Goč

U blizini Kraljeva i Vrnjačke banje, nalazi se planina Goč koja će vam pružiti izvanredno iskustvo susreta sa netaknutom prirodom. Njene šume su bogate raznovrsnim drevnim stablima. One su prava su zelena pluća Srbije i idealno mesto za beg od zagađenih gradskih sredina. Ovom stazom krenite u potragu za stablima hrasta, bora, javora i mnogobrojnim drugim vrstama biljaka.

Ova straza se nalazi na teritoriji zaštićenog prirodnog dobra. A dok budete šetali ovim prirodnim blagom, možda naiđete i na nekog studenta Šumarskog fakulteta koji će vam rado detaljnije objasniti sve o zaštiti šuma.

 Žuta staza na Goču
Žuta staza na Goču
Izvor: www.wikiloc.com

Njena dužina iznosi oko 5 kilometara.

3. Kružna staza - vrha Ćava

Verovatno omiljeno mesto za izlete među stanovnicima ovog kraja je vrh Ćava, koji se nalazi u blizini Kraljeva i pripada masivu Goča.

Iako ovaj vrh predstavlja omiljeno mesto brojnih iskusnih planinara i atletičara, ovaj ne preterano visok vrh - svega 550 metara, neće predstavljati problem ni za manje iskusne rekreativce.

 Kružna staza do Ćave
Kružna staza do Ćave
Izvor: www.wikiloc.com

Ako želite da se popnete do vrha Ćave, to je moguće uraditi sa glavnog putnog pravca Kraljevo - Brezina, severnom stranom planine duž makadamskih puteva. Važno je napomenuti da na putu do vrha Ćave nema prirodnih izvora vode, pa je neophodno unapred pripremiti osveženje.

Na samom vrhu ćete uživati u impresivnom pogledu na vrhove šumadijskih planina - među kojima su Stolovi i Troglav, kao i dolinu Zapadne Morave.

Dužina ove staze je 8 km.

4. Savina isposnica

Ova isposnica je udaljena otprilike 10 kilometara od manastira Studenica i nalazi se na planini Čemerno. Ova planina je poznata po dugoj i značajnoj ulozi u mnogim istorijskim događajima, pa je to ujedno i razloga da uz prirodne lepote detaljnije istražite i istoriju ovog kraja.

Staza počinje na delu puta koji se nalazi uz reku Studenicu na osmom kilometru uzvodno od manastira. Hodajući kroz hrastovu šumu uskom i strmom stazom, naići ćete na idealno odmorište - Donju Savinu isposnicu. Kako vas do vrha vas čeka prepreka u vidu krivudave staze, stoga ovo je idealna prilika da se okrepite i obnovite zalihe sveže vode. Na sat vremena laganog hoda, kako navodi Turistička organizacija Kraljeva, se nalazi Gornja Savina isposnica, o kojoj brinu studenički monasi.

 Staza do Gornje Savine isposnice
Staza do Gornje Savine isposnice
Izvor: www.wikiloc.com

Dužina staze iznosi 5 kilometara

5. Plava staza - vrha Strmenica

Još jedan od pristupačnih i rado posećenih vrhova se nalazi na padinama Stolova - vrh Strmenica. Da bi ste stigli do početne tačke ove staze, samo pratite Žičku reku, ona će vas odvesti do table i kružne staze.

Na stazi vas očekuje nekoliko odmorišta kao i izvora za piće, a jedna od prednosti je što šetnju možete da skratite skretanjem na neku drugu stazu kako biste se vratili na početak. Međutim, ovo se ne preporučuje jer - što ste bliži vrhu pogled postaje sve lepši.

Krećući se kroz borove šume blizu vrhu ćete stići do vidikovca sa klupom sa kog je najlepši pogled na Kraljevo.

Ako se niste umorili od svih ovih lepota, staza koja vodi ka selu Gradi odvešće vas na sam vrh. Preporuka Turističke organizaije Kraljeva, je da u povratku obavezno posetite i virove Žičke reke, među kojima je najpoznatili Ratkov vir.

 Plava staza do vrha Strmenice
Plava staza do vrha Strmenice
Izvor: www.wikiloc.com

Dužina staze iznosi 7,8 kilometara.

6. Okamenjena šuma - Lojanik

Ako ste ljubitelj staza sa malo većim usponom kao i paleobotanike, onda je ova staza - koja se nalazi na padinama Stolova - kao stvorena za vas. Nju krase fosilni ostaci okamenjenog drveća kao i najstariji rudnici opala na prostoru centralnog Balkana.

Ova staza vodi i do Oštre glavice, sa čijeg vrha se vide celo Kraljevo i dolina zapadne Morave.

Levim krakom planinskih mreža - od Matrauške banje, izbićete na vrh. 

 Lojanik
Lojanik
Izvor: www.wikiloc.com

Dužina staze je 8,3 kilometara.

7. Staza Studenac - Rudno

Ova kružna staza na planini Goliji, iako je projektovana za bicikliste, idealna je za planinare početnike. Uspon joj nije velik, oko 400 metara. Staza koja polazi iz centra Rudna je uglavnom napravljena od makadama i prolazi pored mnogobrojnih seoskih domaćinstava kao i vidikovaca sa kojih možete posmatrati planinu Radočelo.

 Staza Studenac
Staza Studenac
Izvor: www.wikiloc.com

Dok budete grabili ka vrhu, pokraj vas će se ritmično smenjivati pejzaži šuma i pašnjaka.

Staza je duga oko 12 kilometara.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka