Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovaj grad zovu Venecija Poljske: Preko 220 mostova zakoračite u svet 600 patuljaka (FOTO)

Venecija Poljske, kako ga nazivaju zbog mnogobrojnih mostova, je može se slobodno reći prestonica svetske kulture sa svojim mnogobrojnim kulturnim znamenitostima i još po kojim skrivenim draguljem.

 Patuljak iz Vroclava-0488289544.jpg Izvor: Profimedia

Na reci Odri i njene četiri pritoke na jugozapadu Poljske, leži grad Vroclav. Prestonica pokrajine Šleske i četvrti grad po veličini u toj zemlji, često nazivaju i Venecija Poljske. Zbog čega? Zato što se pritoke i kanali granaju čitavom površinom grada, a preko njih je izgrađeno čak 220 mostova.

Nekada podignuti iz praktičnih razloga, danas su ovi mostovi prava turistička atrakcija. Međutim, to nije sve šta ovaj šarmantni grad ima da ponudi.

Možda će vas interesovati i:

Vroclav se od X veka nalazio pod vlašću čuvene vladarske dinastije Pjast, kojoj Poljska najverovatnije duguje ime. Tokom svoje duge i krvave istorije bio je i pod vlašću Kraljevine Češke, Habzburške monarhije i Pruske.

Tokom Drugog svetskog rata je u borbama između nacista i Crvene armije skoro potpuno uništen, a posle 1945. godine ušao je u sastav Poljske.

Ovim gradom su vladali mnogobrojni narodi, a svaka od kultura mu je dala nešto svoje, a osim na licu fasada, delove tih kultura možete upoznati u deset muzeja koji se danas nalaze u Vroclavu. Po svojoj lepoti se posebno ističe Muzej Vroclavskog univerziteta u okviru kog se nalazi Aula Leopoldina - barokna dvorana sa brojnim vrednim umetničkim delima.

Brojna pozorišta i opere sa bogatim umetničkim repertoarom deluju kao magnet za ljubitelje glume i muzike. Vroclavski Nacionalni forum muzike je najveća koncertna dvorana u Poljskoj i jedna od najakustičnijih na svetu.

Grad koji je svojevremeno bio proglašen i za evropsku prestonicu kulture ima još mnogo iznenađenja.

Tokom šetnje gradom u potrazi za znamenitostima, na skorosvakom ćošku sačekaće vas jedan ili više patuljaka - krasnoludki.

Prvi patuljak je postavljen 2001. godine u glavnoj ulici u čast poljskog anti-komunističkog pokreta, koji je bio aktivan u drugoj polovini XX veka, a u narednih dvadeset godina bilo ih je sve više i više. Iz godine u godinu broj patuljaka je narastao na 600 koji su postali simbol ovog grada.

Njihovi veseli pgledi pratiće vas do destinacija kao što su Redžin i Zoološki most, kao i trg Rejnek i ulica Svidnik sa čuvenom najstarijom pivarom u Evropi iz 1275. godine - čiji gosti su bili i Šopen i Gete.

U Vroclovu obavezno obiđite i monumentalnu katedralu okruženu brojnim šarenim kućama i bujnim parkovima, a za potrebe Svetske izložbe, pre više od 100 godina, ovde je sagrađena i Japanska bašta.

Na putu ka svim ovim znamenitostima, najverovatnije da ćete sresti brojne studente koji studiraju na nekom od 20 univerziteta. 

Možda že vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka