Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobičan čak i za italijanske standarde: Zemljotres je ovaj gradić pretvorio u ruševine, ali i otkrio stari-novi život

Hiljadugodišnju istoriju italijanskog grada priroda je izbrisala za samo jedan dan.

 Konca Izvor: Shutterstock

Hiljadugodišnja istorija gradića Konca dela Kampanija, smeštenog na jugu Apeninskog poluostrva, naprasno je prekinuta 23. oktobra 1980. godine.

Zemljotres magnitude 6,9 stepeni po Rihterovoj skali, tada je ubio je gotovo 3 hiljade ljudi, a u samoj Konci – blizu dve stotine.

Možda će vas zanimati i:

Ipak, ako danas otputujete u grad pod nazivom Konca dela Kampanija, zateći ćete se u drugom mestu – gradu modernih kuća, planske gradnje i puteva, piše Pun kufer. Iako su mnogi drugi gradovi nakon sličnih tragedija ponovno izgrađeni na istom mestu, ovde je šteta jednostavno bila prevelika pa je odmah blizu stare Konce – izgrađena nova Konca - Nueva Konca dela Kampanija.

Ruševine se danas nalaze na brdu, a čak i za italijanske standarde, ovo je prilično neobično mesto. Zašto? Zato jer uz četrdesetak godina stare ruševine stoje i one antičkog grada Kompse, otkrivene tek kada su nakon što su započeta čišćenja nakon zemljotresa. Danas tako "tri generacije ruševina", iz različitih vremena, "žive" jedne uz druge.

TRI GRADA NA JEDNOM MESTU

Kompsa je inače bila naseljena u 6. veku pre nove ere, a kako je bila pod Rimljanima, ostali su pokazatelji tog vremena, na primer forum, amfiteatar ... Ipak, zanimljivo je kako je stari rimski grad postao poznat tek zahvaljujući zemljotresu, i velikoj tragediji koja je otkrila – stari, novi grad.

Današnju stanovnici Konce ne žele da se sećaju tragedije koju je zemljotres doneo, više vole da govore o onome šta im je otkrio i doneo.

"Vremenom sam shvatio da sentimentalnost moramo staviti sa strane. Ne želim da pričam šta smo izgubili, već šta smo otkrili, a i danas je naša realnost odmah ovde, u novoj Konci", kaže profesor Luiđi Larićija.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka