Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njene stanovnike nikada nije posekla neprijateljska ruka: Tragična priča o tome kako je Masada ostala nepokorena

Na jugu Izraela uzdiže se veličanstvena visoravan, na kojoj se nalazi nepokorena tvrđava Masada, a tragedija njenih stanovnika postala je inspiracija Jevrejima širom sveta.

 Masada Izvor: Shutterstock

Masada je drevna, nepokorena kamena tvrđava u Izraelu, sagrađena na stenovitom uzvišenju kraj Mrtvog mora. Danas je Masada nacionalni park i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, a nekada je bila dom jevrejskih pobunjenika protiv rimske vlasti.

Tvrđava predstavlja kompleks koji se prostire na 840 hektara, u sklopu kog se nalaze dobro očuvane ruševine koje svedoče o istoriji drevnog kraljevstva Izraela i hrabrosti njegovog naroda suočenog sa rimskom opsadom.

Njene litice visoke su i do 400 metara, a na platou stene nalazi se raskošna tvrđava, čija je tragedija postala inspiracija Izraelcima i Jevrejima širom sveta.

Možda će vas zanimati i:

IROD "VELIKI", GRADITELJ MASADE

Masada je izgrađena za vreme Iroda I Velikog, kralja Judeje. Epitet "Veliki" nije dobio od Jevreja, nadimak su mu dali rimski istoričari zbog odanosti Rimu jer je vladao Judejom kao rimski saveznik i vazal. Prepoznajući odbrambene prednosti Masade, Irod je tu izgradio svoj kompleks, u koji je bežao od neprijatelja (nezadovoljnog jevrejskog stanovništva).

Nakon Irodove smrti i aneksije Judeje, Rimljani su podigli garnizon u Masadi. Kada je izbila Velika pobuna Jevreja protiv Rimljana 66. godine nove ere, jevrejski pobunjenici poznati kao Zeloti, predvođena Menahemom, preuzeli su Masadu, piše Pun kufer.

Masada je izgrađena kao raskošna pustinjska palata od dva dela, ukrašena visećim vrtovima i opremljena sistemom navodnjavanja, kupalištem, skladištima i oružarnicom. Bila je okružena zidovima debljine gotovo četiri metra, a čitav kompleks se i danas smatra jednim od najbolje očuvanih rimskih opsadnih zdanja.

POLOŽILI SU SVOJE ŽIVOTE DA MASADA NE BI PALA

Kralj Irod I Veliki tada je već bio mrtav, a nezadovoljni Jevreji su ustali protiv rimske vlasti. Zeloti su širom zemlje pokrenuli su pobune i započeli gerilske akcije, koje će prerasti u krvavi Judejsko-rimski rat.

Dok je na hiljade Jevreja ginulo, bilo zarobljeno ili poslato na prisilni rad, Masada je bila poslednje nepokoreno utrđenje koje je držalo oko hiljadu jevrejskih pobunjenika i pripadnika njihovih porodica.

Premda su mesecima uspešno odolevali neprijateljskim napadima, Rimljani su ih na kraju ipak opkolili. U želji da učine sve samo da ne padnu u njihove ruke, Jevreji su izvršili kolektivno samoubistvo.

"Umrli su u uverenju da nisu ostavili nijednu živu dušu da padne u ruke Rimljana. Rimljani su krenuli u juriš... Ne videvši nikoga od neprijatelja, sa svih strana su osetili užasnu samoću i tišinu. kada su naišli na mrtve neprijatelje, nisu mogli ni da pretpostave šta se dogodilo. Umesto da likuju nad palim neprijateljima, divili su se plemenitosti njihove konačne odluke", izvestio je Josif o Rimsko-judejskim ratovima.

Nekoliko vekova nakon toga Masada je ostala nenaseljena. Tokom vizantijskog perioda, u V veku nove ere, grupa monaha poznatih kao Jaura zauzela je Masadu i na njenom mestu je izgradila manastir.

Danas, na istom ovom mestu, izraelski vojnici polažu zakletvu: "Masada više nikad neće pasti."

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka