Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 dana u Santo Domingu: Iz ulice u ulicu glavnog grada Dominikanske Republike, do fabrike čuvenih cigara (FOTO)

Autor Edin Krnić

Šta sve treba obavezno da vidite ako se nađete u Santo Domingu, najstarijem kolonijalnom gradu u Americi.

 image00043.jpeg Izvor: Edin Krnić

Pred sam kraj XV veka, Kristofor Kolumbo se zaputio prema Indiji i ne sluteći da će postati prvi Evropljanin koji će nogom kročiti na ovu zemlju. Iskrcao se tačno na mestu gde se reka Ozama uliva u Karipsko more, a na inicijativu svoga brata Bartolomea 1496. godine upravo na tom mestu je postavio temelje prvog kolonijalnog grada na zapadnoj hemisferi i nazvao ga La Nueva Izabela, po tadašnjoj španskoj kraljici Izabeli Prvoj.

Možda će vas zanimati i:

La Nueva Isabela je ubrzo preimenovana u Santo Domingo koji je danas glavni grad Dominikanske Republike i prvi 'evropski grad' u ovom delu sveta. Brat Kristofora Kolumba, Bartolomeo, ga je osnovao 5. avgusta 1496. godine. Osim titule najstarijeg stalno naseljenog evropskog naselja u Americi, Santo Domingo je bilo prvo sedište španskog kolonijalnog carstva na ovim prostorima. Sve to je učinilo da ovaj grad ima bogatu istoriju i predivne kulturno istorijske znamenitosti zbog kojih u njega hrle turisti iz svih krajeva sveta.

U gradu po poslednjem popisu živi 4 miliona stanovnika, a podeljen je rekom Ozana na dva dela. Zapadna strana je veoma moderna i ekonomski razvijena, dok je na istočnoj strani smešten - za turiste manje popularan - Santo Domingo Este.

Najvažnija turistička destinacije je Zona Kolonijal (Zona Colonial) na zapadnoj obali reke, koja je okrenuta ka Karipskom moru.

Važne informacije

- Viza za većinu evropskih zemalja nije potrebna, a na aerodromima nema dužeg zadržavanja.

- Na mnogim mjestima je moguće plaćanje karticama, američkim dolarima, eurima ili dominikanskom pezosima (DOP).

- Za 1 € se dobija 60 DOP, a za 1 USD 55 DOP.

- Taksi je veoma povoljan, a Uber je još povoljniji.

- Putevi su izuzetno dobri, a autobuski prevoz sa redovnom linijama je odlično organizovan. Najbolja kompanija koja sa veoma luksuzni autobusima saobraća po državi i do Haitija je Caribe tours, a cene karata ka svim destinacijama su izuzetno povoljne.

- Lokalno stanovništvo je izuzetno prijatno, a TURPOL turistička policija vidi posebnu brigu o svakom turisti pojedinačno, i spremni su da priteknu u pomoć u svakom trenutku.
- Moja preporukaje da, ukoliko dolazite u Dominikansku Republiku, prvo obiđete Santo Domingo, a onda nastavite da uživate na moru ove karipske države.

Prvi dan u Santo Domingu

U Kolonijalu se nalaze gotovo sve kulturno istorijske znamenitosti koje treba videti, tako da je obilazak grada najbolje započeti od Kolumbovog parka. Ovaj Park od rane zore do kasnih večernjih sati vrvi od turista koji upravo odavde sa svojim vodičima kreću u obilazak.

Mnogi turisti se odlučuju da 20 dolara plate licenciranog vodiča koji ih za nekoliko sati provede kroz grad i u muzeje, kao i fabriku cigareta.

Ja sam odlučio da grad obiđem sam. Imao sam nekoliko slobodnih dana i nisam bio u žurbi, što je čest slučaj kod turista koji ovde dolaze na jednodnevni izlet, uglavnom iz Puerto Plate ili Punta Kane.

Prva znamenitost koju treba obići je katedrala Santa Maria la Menor koja se nalazi tik uz Park Kolon. Ulaznica za ovu znamenitost iznosi 100 COP, a za obilazak je dovoljno između 10 do 15 minuta.

Nakon obilaska katedrale, nastavio sam u Panteon Nacional mauzolej za koji se ulaz ne naplaćuje. U Pantenonu, čija je unutrašnjost impresivnija od spoljašnjeg ozgleda, su sahranjeni mnogi nacionalni heroji, a obezbjeđuje ga vojska Dominikanske Republike.

Nastavljam ulicom Las Damas i nakon pet minuta stižem do Muzeja De las Casas Reales u kome je prikazana istorija zemlje od dana kada je Kolumbo stigao na ovo ostrvo. Cena ulaznice je iznosila 100 COP isto kao i za katedralu, a u ovu cenu je uključeno i korišćenje audio vodiča. Za detaljno razgledanje Muzeja treba izdvojiti oko dva sata.

Na samo 200 metara od ovog nalazi se još jedan muzej, Alcazar de Colon koji je smešten na  trgu Plaza de Hispanidad.

Alkazar de Kolon je najstarija kolonijalna rezidencija na prostoru Centralne i Južne Amerike, zbog čega je najposećeniji muzej u Santo Domingu. Ulaznica u ovaj Muzej košta 100 COP.

Sa trga Plaza Hispanidad sam se spustio do glavne kapije nekadašnjeg utvrđenja, u narodu poznate kao Puerta de la Mar, dok je pravi naziv ovog ulaza u Kolonijal Puerta de Don Dijego. Na izlazu se nalazi Bulevar Džordža Vašingtona, a preko puta je simbol grada - ogroman spomenik Fraj Antonio Montesina. Impresivni spomenik mladog afričkog doseljenika koji gestom ruke poziva svoje prijatelje da mu se pridruže. Spomenik gleda na Karipsko more, što dodatno pojačava utisak lepote.

Utvrđenje Ozama (Fortaleza Ozama) koje je bilo sledeće na mom putu, dobilo je ime po istoimenoj reci koja teče u podnožju. Ozamae je najstarije vojno utvrđenje na ovim prostorima, i nalazi se na UNESCO listi od 1990. godine, zajedno sa Alkazar Kolonom.

Šetnju sam nastavio do ulice Mercedes u kojoj se nalazi istoimena katedrala nakon koje sam obišao ruine manastira San Francisko od kog su ostale samo zidine i ulazna kapija.

Bližio se kraj dana i mnoge znamenitosti su bile već zatvorene. Odlučio sam da obilazak nastavim sledećeg dana.

Drugi dan u Santo Domingu

Impresioniran svime što sam video, odlučio sam da sledećeg jutra u obilazak krenem već oko 9 časova kako bih za kratko vreme video što više znamenitosti.

Dok sam razmišljao da li da uđem u Kale el Konde, najlepšu i najpopularniju ulicu u Kolonijalu ili da prvo posetim jednu od najčuvenijih fabrika cigara u Dominikanskoj Republici, koja se nalazi tik uz Park Kolon, jedan od radnika fabrike mi je razrešio dilemu. Posavetovao me je da dođem popodne jer su u jutarnjim satima velike gužve i nemoguće je u miru odgledati proces pravljenja ovih izuzetno popularnih cigara.

Nastavio sam ulicom Kale el Konde koja s pravom nosi epitet najlepše ulice u gradu.

Veliki broj trgovačkih radnji, suvenirnica i prodavnica cigara su pravi magnet za turiste. Ovde su pojedine cene i duplo niže od onih u ostalim gradovima Dominikanske Republike.

Takođe u ovoj ulici se nude i umetničke slike i srebrni nakit u kombinaciji sa plavim kamenjem Lari Mare ili zlatno žutim ambarom. Ambar je puno skuplji zato što je ređi, a najskuplji su oni komadi u kojima mogu da se vide fosilni ostaci nekog insekta.

Ukoliko se ovakvi primerci kupuju na uličnim tezgama ili u suvernirnicama, cenu je moguće oboriti bar za 20 odsto u odnosu na početnu, dok u prodavnicama nakita nema pogodbe niti popusta.

Iako je ova ulica najprometnija i najpopularnija, cene su povoljnije u sporednim ulicama i onim koje su malo udaljene od centra.

Trgovinu sam svakako ostavio za poslednji dan, nakon što dobro proverim cene na nekoliko lokacija i u Merkado Modelo, najvećem marketu u gradu.

Na kraju ullice stižem do Parka nezavisnosti (Parque Independencia).

Park nezavisnosti je kulturno istorijska znamenitost koju obavezno morate videti u najstarijem američkom kolonijalnom gradu. U Parku se nalazi Oltar domovine ili Mauzolej u kome su sahranjeni osnivači Dominikanske Republike: Francisko del Rosario Sančez, Huan Pablo Duarte i Ramon Matias Mela.

Imao sam sreće da se u Dominikanskoj Republici nađem baš 27. februara kada se obeležava Dan državnosti i slavi 187. godišnjica nezavisnosti od Haitija. Imao sam privilegiju da prisustvujem ceremoniji tokom koje su najviši državni zvaničnici, uz najveće državne počasti, polagali vence osnivačima Republike Dominikane.

 Cereminonija razvijanja zastava
Razvijanje zastava
Izvor: Edin Krnić

Tokom programa koji je trajao oko sat vremena, dolazile su različite delegacije, a ja sam bio prijatno iznenađen da mi niko nije branio da kao turista sve vreme prisustvujem ceremoniji.

Zapadno od Zone Kolonijal nalazi se Gazcue, jedna od najstarijih gradskih četvrti, ispunjena starim viktorijanskim kućama i ulicama sa drvoredima.

U ovom delu se nalazi i Pakazio Nazional odnosno Predsednička palata koja ima tri ulaza, a vojnici i gardisti na kapijama ljubazno dozvoljavaju turistima da se fotografišu. Ukoliko poželite da fotografišete i njih ili sa njima, takođe će rado pristati.

Ovde sam se kratko zadržao te sam se spustio ka jugu grada, u aveniju Džordža Vašingtona, gde se nalazi Obelisk. Nastavljam bulevarom prema Kolonijalu i na kratko se zadržavam u Muzeju Tostado i crkve Naše gospe Karmen (Nuestra Senora de Carmen).

Šta jesti u Santo Domingu?

Kako je država okružena morem, riba je, logično, najbolji izbor.

Morska riba u povrću i mleku od kokosa je za svaku preporuku, i ovde i u bilo kojoj drugoj karipskoj državi.

Fabrika cigara

U Dominikanskoj Republici postoji veliki broj manjih fabrika cigara. Meni je najbliža bila Caoba, uz Park Kolon. 

Kao što mi je tog prepodneva rekao jedan od zaposlenih, popodne nije bilo gužve i mogao sam u miru da zabeležim kompletan proces izrade cigarete.

Duvan se sve vreme čuva u specijalnim komorama kako se ne bi presušio. Kada se iz komore izvadi određen broj listova prvo se potope u vodu kako bi omekšali. Tada sledi druga faza u kojoj se na veoma stručan način rukama odstranjuje srednji deo lista nakon čega se list deli na polovine.

Tada se u te polovine dodaje pet vrsta suvog duhana, a kojih pet - zavisi od tipa i jačine cigara. Listovi se zatim savijaju ručnom mašinom. Kada je ugrubo zavijena, jedna strana cigara se reže do određene dužine, u zavisnosti toga koji tip cigara se pravi. Gramaža je takođe bitna i svaka cigareta se meri pre nego što se stavi u drvenu presu. U posebne drvene prese staje po deset cigara koje će se formirati tokom dana. Sutradan se svakoj cigareti doda još jedan završni list kako bi dobila svoj konačan oblik. Poslednji korak je pakovanje i lepljenje etikete, kako ne bi izgubila vlažnost i kvalitet.

U poslednje se dodaju i arome ruma, vanile, višnje, kafe ili kakaa, ali u takve cigarete ide slabiji kvalitet duvana dobijen od odsečaka iz prethodnih faza.

Cene variraju, cigara u fabrici može da košta od 20 pa do 60 američkih dolara. Pojedini proizvođači imaju i kubanske, čije cene idu od 90 do 500 američkih dolara.

Cigarete, naravno, možete naći i u suvenirnicama i na pijaci, ali su uglavnom kopije lošeg kvaliteta koje su presušene i raspadaju se na dodir.

Treći dan

Sledećeg dana sam nakon doručka krenuo u obilazak prodavnica. Na moju veliku sreću ispred hotela je bila ogromna prodavnica nakita, slatkiša i suvenira u kojoj je, za divno čudo, bilo i originalnih cigara. Kada sam ušao u radnju, desilo mi se nešto što na ovim prostorima i nije baš uobičajeno.

Marija i Hulio, vlansici prodavnice su me pozvali da popijemo kafu, bez obzira na to da li ću kupiti nešto kod njih.

 Dva muškarca i žena poziraju za fotografiju
Marija i Hulio
Izvor: Edin Krnić

Kada smo se malo bolje upoznali, Marija mi je ponudila da probam Mama Huanu, piće koje se pravi od meda, ruma i vina. Ukus je bio neverovatan. Odavno nešto ukusnije nisam probao. Nakon toga je počela da mi prinosi razne slatkiše koje oni proizvode već punih 46 godina, a recepte prenose s kolena na koleno. Proizvodnju i prodaju slatkiša je započeo njihov otac, sada već davne 1976. godine. Njihova La Casa de los Dulces jedna je od najstarijih radnji ovog tipa u Kolonijalu.

Nakon što smo se prijatno ispričali uz kafu, slatkiše i Mama Huanu, njih dvoje su za mene izdvojili i kutije najboljih cigareta, koje sam se mučio da pronađem - a da budu i kvalitetne i povoljne.

Posetu ovom divnom gradu sam završio obilaskom Nacionalnog akvarijuma koji je udaljen oko tri kilometra od Kolonijala. Kada obiđete Akvarijum, zaokružili ste istraživanje najvažnijih stvari u ovom divnom gradu.

Zapravo, ne baš sve, u Santo Domingu se nalazi veliki broj kockarnica i kazina, ali ih ja nisam posećivao, jer ih ne volim; oni koji žele da okušaju sreću pronaći će ih uz samu obalu Karipskog mora.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka