Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponos Škotske - zemlju je štitio od Vikinga i skrivao Jakobite: Srednjovekovni zamak okružen veličanstvenim pejzažima

Ejlin Donan je bajkoviti škotski dvorac, smešten na ostrvu prepunom veličanstvenih pejzaža.

 Ejlin Donan Izvor: Shutterstock

Smešten na ostrvu, na mestu gde se susreću tri velika morska jezera, okružen veličanstvenim pejzažima, Ejlin Donan je jedna od najposećenijih i najatraktivnijih turističkih destinacija u Škotskoj.

Možda će vas zanimati i:

ISTORIJA ZAMKA

Iako je ovo područje prvi put naseljeno oko VI veka, prvi utvrđeni zamak na mestu Ejlin Donana sagrađen je sredinom XIII veka.

Od tada se zamak nanovo gradio i obnavljao najmanje četiri puta kroz vekove feudalne istorije Škotske.

Delimično uništen u jakobitskom ustanku 1719. godine, Ejlin Donan je ležao u ruševinama čak 200 godina, sve dok potpukovnik Džon Mekrej-Gilstrap nije kupio ostrvo 1911. godine i povratio zamku nekadašnju slavu.

KADA JE IZGRAĐEN EJLIN DONANA

Ime Ejlin Donan, ili ostrvo Donan, najverovatnije je dobio po irskom svecu iz VI veka, biskupu Donanu koji je došao u Škotsku oko 580. godine nove ere. Postoji nekoliko njemu posvećenih crkava u ovoj oblasti.

Prvo utvrđenje na samom ostrvu, na čijim će se temeljima kasnije izgraditi Ejlin Donan, podignuto je u XIII veku, za vreme vladavine Aleksandra Drugog (1214-1249) i služilo je kao mera zaštite od Vikinga, koji su naselili i kontrolisali Škotsku i njena zapadna ostrva između 800. i 1266. godine. Ejlin Donan je tada zauzimao savršenu odbrambenu poziciju.

JAKOBITSKI USTANAK

Godine 1719. u zamku je bilo 46 španskih vojnika koji su podržavali Jakobite. Od Ejlin Donana su doslovno napravili skladište baruta. Engleska vlada je naslutila nameravani ustanak i poslala tri teško naoružane fregate.

Bombardovanje zamka koje je trajalo tri dana imalo je ograničen uspeh zbog ogromnih zidova zamka, koji su na nekim mestima široki i preko 4 metra. Konačno, engleski kapetan Herdman je poslao svoje ljude na obalu i savladao španske branioce. Nakon predaje, vladine trupe su otkrile skladište u kom se nalazilo 343 bureta baruta, koja su potom upotrebljena da se raznese ono što je ostalo od Ejlin Donana nakon bombardovanja.

OBNOVA ZAMKA

Između 1919. i 1932. godine, zamak je obnovio potpukovnik Džon Mekrej-Gilstrap. Obnova je uključivala izgradnju lučnog mosta kako bi se omogućio lakši pristup ostrvu. Mekrej-Gilstrap je u sklopu zamka takođe podigao spomenik palim borcima iz Prvog svetskog rata.

Spomenik je ukrašen stihovima iz pesme Džona Mekreja "Na poljima Flandrije", a okružen je topovima sačuvanim iz vremena Prvog svetskog rata. Ejlin Donan je otvoren za javnost od 1955. godine i sve do danas predstavlja veliku turističku atrakciju.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka