Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova evropska prestonica za svako mrtvo stablo zasadi dva nova! Mnogi gradovi joj se pridružuju u ideji

Mnogi evropski gradovi su prepoznali značaj ozeljenjavanja svojih ulica.

 Lisabon Izvor: Shutterstock

Portugalska prestonica Lisabon je rešila da se uhvati u koštac sa problemom klimatskih promena.

U toj borbi, glavnooružje im je - drveće, koji će ulepšavati grad sa jedne strane, a sa druge smanjivati zagađenost i temperature prilikom vrelih dana.

Možda će vas interesovati i:

Nažalost, životni vek je zapisan za sve, pa tako i za – stabla. I najbolje čuvana stabla, kad dođe čas, završavaju svoj život. Ali, umesto da na tome ostane, vlasti portugalskog glavnog grada Lisabona svako mrtvo stablo nadomešćuju sa dva nova.

Ova ideja je naizgled jednostavna, ali na kraju će udvostručiti broj stabala u gradu. S obzirom na to da je donesena službenom odlukom, njeno sprovođenje je obvezno. Najbolje od svega je što projekt ne sprovode samo gradske vlasti, već će i građani takođe moći zameniti bolesna ili mrtva stabla s dva nova, što bliže izvornom mestu.

Ko god želi da posadi nove sadnice, mora da se prijavi u gradsko veće Lisabona, navodi Pun kufer. Vrste koje su otpornije na klimatske promene imaju prednost i pre se dobijaju. Ipak, Lisabon nije jedini, a neki gradovi idu i dalje…

Tako na primer Milano planira da posadi tri miliona stabala do 2030. godine – po jedno na svakog stanovnika grada, što je prilično ambiciozno. Ideji o sadnji drveća se pridružio i Pariz koji sadi četiri nove "urbane šume".

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka