Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korak Osmanlija ka Evropi: 10 fotografija iz Dolmabahče saraja - prve palate u Turskoj koja je građena u evropskom stilu

Dolmabahče palata je dekorisana elementima različitih stilova od baroka, rokokoa, neoklasike do tradicionalne osmanske umetnosti i kulture.

 Kapija u Dolmabače palati Izvor: Shutterstock

Izgradnju Dolmabahče palate (Dolmabahçe Sarayı), naručio je sultan Abdulmedžid I 1843. godine.

Izgrađena kako bi prikrila vojno i finansijsko slabljenje Osmanskog carstva, prva palata građena u evropskom stilu u Istanbulu je raskošna, monumentalna i ispunjena zlatom.

Možda će vas zanimati i:

Dolmabahče ili ispunjena bašta

Područje gde se danas nalazi palata Dolmabahče je nekada bio mali bosforski zaliv. Od 18. veka, zaliv se postepeno punio da bi postao carski vrt pored Bosfora. Ljudi su ga nazivali Dolmabahče, što bukvalno znači ispunjena (dolma) bašta (bahçe).

Sultani su mnogo voleli da provode vremen na ovom mestu, pa je tokom 18. i 19. veka tu izgrađen veliki broj vila i paviljona. Postepeno je ovaj deo grada prerastao u kompleks pod nazivom Bešiktaška bašta na obali. Međutim, sve je srušeno po naređenju sultana  Abdulmedžida kako bi se tu izgradila nova sultanska palata.

Do tada su sultani vladali iz Topkapi palate, međutim,  Abdulmedžid je smatrao da bi nova palata građena u evropskom stilu bila modernija i luksuznija.

Hroničari i onovremeni kritičari smatraju da je pravi razlog izgradnje Dolambahče palate bio je da se prikrije slabljenje Osmanskog carstva.

Nova palata morala je da bude raskošno ukrašena kako bi impresionirala svet. Takođe, kako bi se približio Evropi, morao je na neki način da pokaže da raskida sa osmanskom tradicijom. Izgradnja je počela 1843. godine, a završena je 1856. godine.

Raskošna palata na dva sprata, površine 45.000 m², ima 285 soba, 44 sale, 68 toaleta i 6 hamama. Dekorisana je elementima različitih stilova od baroka, rokokoa, neoklasike do tradicionalne osmanske umetnosti i kulture. Za pozlatu plafona utrošeno je četrnaest tona zlata. Takođe palata poseduje najveću kolekciju kristalnih lustera Bohemian i Baccarat na svetu. 

Šest sultana i Ataturk

Počevši od premeštanja administrativnog centra Osmanskog carstva iz palate Topkapi 1856, pa sve do ukidanja kalifata 1924. godine, u palati Dolmabahče živelo je šest sultana. (Postojao je i period od 20 godina od 1889. do 1909. u tokom kog je korišćena palata Jıldız).

Mustafa Kemal Ataturk, osnivač Turske Republike, je ovu palatu koristio kao letnju rezidenciju. U njoj je proveo i svoje poslednje dane. Kemal Ataturk je preminuo 10. novembra 1938. godine, u 9:05 časova, a u njegovu čast svi časovnici u palati su tada zaustavljeni.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka