Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teško će vam biti da poverujete da je ovo - bunar! 6 impresivnih građevina u Indiji zidanih da slave vodu (FOTO)

Njihovu praktičnost je zasenila impresivna arhitektura i dekoracija. Količina lukova, kamenih ukrasa i filigranskih detalja čine neverovatnom činjenicu da je u pitanju - bunar!

 Stepenasti bunar Rani Ki Vav_1952095828.jpg Izvor: Shutterstock

Pristup pitkoj vodi oblikovao je razvoj i napredovanje mnogih civilizacija. Kako širom sveta, tako i u Indiji, bunari su često bili od ključne važnosti, o čemu svedoči i konstrukcija koju su oko njega gradili i način na koji su je ukrašavali.

Indijski stepenasti bunari su građevine vanredne lepote. Stepenice su dizajnirane tako da - koje god da je godišnje doba - stanovnici imaju pristup vodi nezavisno od njenog nivoa. Pored praktičnosti, kaskade i ukrasi do danas čine da se divimo ovim građevinama. 

Možda će vas zanimati i:

1. Čand Baori, Abhaneri, Radžastan

Čand Baori je jedan od najpoznatijih stepenastih bunara širom sveta. Donje nivoe Čand Baorija izgradio je hinduistički kralj Radža Čanda u 9. veku, a Moguli su u 18. veku ulepšali gornje nivoe paviljonima i arkadama, čineći da spomenik izgleda više islamski nego hinduistički.

2. Rani-ki-Vav, Patan, Gudžarat

Raniki-ki-Vav, Kraljičin stepenik, izgradila je hinduistička kraljica Udajamati 1032. godine nove ere, odražavajući arhitektonski stil Maru-Gurjara sa dubinom većom od 28 metara. Danas je Raniki-ki-Vav na listi Uneska, kako zbog svoje veličine, tako i zbog zamršenosti i elegancije rezbarenja Višnua i drugih božanstava koja pokrivaju svaki slobodni centimetar vidljivog kamenja.

3. Agrasen Ki Baoli, Delhi

Agrasen Ki Baoli je najverovatnije izgrađen tokom 14. veka kada je Delhijem vladala dinastija turskih sultana, poznat i kao period Tuglaka. Stepenasti bunar seže 60 metara ispod indijske prestonice. Ukrašen je nišama koje su postavljene ispod islamskih svodova, a do poslednje niše se dolazi širokim stepeništem.

 Agrasen Ki Baoli, stepenasti bunar u Indiji
Agrasen Ki Baoli
Izvor: Shutterstock

4. Adalaj Vav, Adalaj, Gujarat

Stepenasti bunar Adalaj Vav izgradila je 1498. godine kraljica Rudadeviu u znak sećanja na Rana Vir Singa. Arkade poduprte stubovima okružuju centralno, osmougaono okno bunara, prekriveno filigranskim šarama izrezbarenog cveća, slonova, božanstava i ornamentalnih motiva.

5. Puškarini iz Hampija, Karnataka

Puškarini je klasičan indijski stepenasti bunar, čiji su gornji paviljoni odavno propali, ali je kaskadno stepenište u obliku priramide i dalje netaknuto.

 Stepenasti bunar Puškarini iz Hampija
Puškarini
Izvor: Shutterstock

6. Rajon Ki Baoli, Delhi

Bunar Rajon Ki Baoli je građen u duhu islamske arhitekture sa lukovima ukrašenim štukaturom i nišama za fenjere koji nagoveštavaju ceremonijalne aktivnosti. Njegovu izgradnju je naručio Daulat Khan, istaknuti zvaničnik u vladi dinastije Lodi u Delhiju, u ranom 16. veku.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka