Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pastelne kućice kao pobodene u brdo i ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat - sve je to Gitio!

Autor Bojana Ristić Šofranac

Gitio je mali lučki grad sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte.

 Gitio na Peloponezu Izvor: Shutterstock

Pastelne kućice kao pobodene u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina... Sve je to Gitio!

Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakidašnje, pišeBojana Ristić Šofranac za Paw traveller.

Možda će vas zanimati i:

Gitio je mali lučki grad sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju, a u drevna vremena bio je glavna luka Sparte.

Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite pravi grčki život i svakodnevicu.

Prvo što ćete videti kada dođete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice... Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokalnih specijaliteta, ali i mavrodafne ili moskofilera i ostalih vina karakterističnih za region Peloponeza.

Ova riva je upravo i najživlji deo Gitija, a kada zađete dublje uličicama između neoklasičnih kuća u pastelnim bojama, otkrićete rascvetala dvorišta i male kapele.

 Gitio na Peloponezu
Gitio
Izvor: Shutterstock

Tragom legende

Pečat ovom gradiću daje minijaturno ostrvo Crane koje je još Homer pominjao krajem osmog veka pre nove ere u Ilijadi i Odiseji.

Prema legendi na ovom ostrvu su Paris iz Troje i Jelena, prelepa žena spartanskog kralja Menelaja, zajedno proveli noć i upravo odavde odbegli u Troju. Da li je to bila otmica ili beg ostala je misterija, ali se veruje da je Paris bežeći od Spartanaca na ovom ostrvu izgubio svoj šlem, a ovaj ljubavni skandal svakako bio razlog zbog koga je započeo Trojanski rat.

Ovo maleno ostrvo je danas sa Gitiom povezano nasipom, pa možete krenuti u ugodnu šetnju i posetiti svetionik na ostrvu izgradjen od mermera, očaravajuću belu kapelicu posvećenu Svetom Petru, ili obići kulu Tzenetakis sagradjenu 1829. godine u kojoj se danas nalazi muzej. Sa ovog ostrvceta možete sagledati čitav Mani sve do njegovog vrha.

 Gitio na Peloponezu Izvor: Shutterstock

 Gitio na Peloponezu Izvor: Shutterstock

Gitio kao početak avanture

Gitio je dobra polazna tačka za obilazak Manija, a u njegovoj blizini se nalazi i veliki broj odličnih plaža poput Mavrovouni plaže, koja je sa svojom dužinom od oko sedam kilometara najduža plaža na Maniju, i na čijem se samom kraju u pravcu Gitija nalazi i istoimeno selo.

Plaža je prekrivena krupnijim peskom i sitnim šljunkom, široka je nekoliko desetina metara, a u njenoj pozadini se nalaze drvoredi, letnje kuće, bašte kafića i smeštaji za izdavanje svih veličina. Od soba, preko apartmana do kampova.

Plaža je uređena sa suncobranima i ležaljkama, ali i sa puno prostora gde možete staviti svoj peškir. A pošto je plaža ogromna, gužve gotovo da i nema.

I to nije sve što ovu plažu čini interesantnom!

Na ovoj plaži zaštićena vrsta kornjača Caretta Caretta pravi svoja gnezda i polaže jaja, i posetiocima se savetuje da se drže podalje i ne diraju ih.

Gnezda su obeležena od strane neprofitne organizacije Archelon, čiji mladi volonteri iz svih delova sveta prate svaki momenat od onog kada mama kornjača izadje iz mora i položi jaja, do izleganja mladih.

Svakodnevno obilaze plaže u okolini i beleže broj izleglih kornjačica, ali i onih koje nisu uspele da stignu do mora.

Male kornjače na ovaj svet uglavnom dolaze noću, i do mora prate mesečinu i šum talasa. One najsrećnjije, kojih je samo jedan posto, dočekaju duboku starost od oko 60, 65 godina, i dosegnu težinu od preko stotinu kilograma.

Interesantno je da ceo svoj život provode u morima i okeanima, a kada postanu polno zrele vraćaju se na plažu svog rođenja i izlaze iz vode da polože jaja...

 Gitio na Peloponezu Izvor: Shutterstock

Peloponez je zaista savršenstvo prirode, drugačiji od ostatka Grčke.

Svaka njegova regija ima poseban šarm, pa je tako Mesinija, divna i zelena, prekrivena vinogradima i maslinjacima, močvarnim područjima punim ptica, skrivenim vodopadima, i prelepim selima. Argolida, plodna zemlja prekrivena nepreglednim citrusnim voćnjacima, okružena planinama i opasana morem, dok krševiti Mani skriva pejzaže kao na mesecu, i sela sa kamenim kulama koje kriju tajne Maniota, potomaka Spartanaca...

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka