Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 neverovatnih drevnih građevina (čak i gradova) uklesanih u planine ili stene

Već na prvi pogled je jasno da je za njihovu izgradnju bila potrebna vanredna veština. Tu misao dodatno pojačava utisak koji na posmatrača ostavljaju građevine uklesane u planine ili stene.

 Longman pecine_272181116.jpg Izvor: Shutterstock

Postoji nekoliko - uglavnom opšte poznatih razloga, zbog kojih su ove građevine građene baš na tim mestima. Često su visoko kako bi pogled na potencijalne nadolazeće neprijatelje bio bolji i čistiji; a ako bi suparnička vojska i uspela da dođe do podnožja - mesto na kom se građevina nalazi trebalo je da im oteža napredovanje i osvajanje.

Takođe, "čvrsto kao stena" i "veliko i jako kao planina" je očigledno oduvek važilo kao pravilo, pa je čvrstoća materijala u kom su gradili osiguravala dodatnu bezbednost i trajnost.

Možda će vas zanimati i:

Mnoge od ovih građevina nastavile su da žive i nakon njihovih graditelja, a ovih devetizdvajamo kao najreprezentativnije:

1. Petra, Jordan

Petra, što u prevodu znači stena, nekadašnja je prestonica Nabatejskog carstva, nalazi se u jugozapadnom delu Jordana, 80 km južno od Mrtvog mora, blizu grada Vadi Musa.

Nekadašnji stanovnici ovog grada živeli su veoma ugodno. Njihov grad se nalazio na putu između Indije i Afrike, pa je bio idealan za razmenu svile i začina. Vremenom su otkriveni mnogi alternativni putevi, pa se broj trgovaca i putnika smanjio, pa tako i značaj grada.

Kada je car Trajan pokorio Petru 106. godine pre nove ere, postala je deo rimske provincije Arabije. Zapadni svet nije znao za postojanje Petre sve do 1812. godine, kada ga je otkrio Švajcarac Johan Burkart. Od tada ne prestaje da facinira svakoga ko je poseti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka