Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnaseljenija prestonica, čuvar Zabranjenog grada i jela iz vremena dinastije Ming: Peking i njegovih 10 simbola

Kao poslednja od četiri drevne prestonice Kine, Peking je već skoro hiljadu godina politički centar zemlje.

 Peking Letnja palata Izvor: Shutterstock

Fascinantna istorija Pekinga i nasleđe ne mogu se sažeti u kratku priču, ali posetioci će ubrzo po dolasku osetiti njegovu grandioznost.

Sa 21,5 miliona stanovnika Peking je najnaseljenija prestonica sveta, njegov gradski metro je najprometniji na svetu, a pekinški aerodrom je već godinama jedan od najprometnijih, piše Travel Magazine.

Možda će vas zanimati i:

Moderni grad u kome se nalaze centrale gotovo svih velikih državnih kompanija i čak 91 univerzitet, sa druge strane neguje sećanje na svoju tri hiljade godina dugu istoriju. Posetilac u Pekingu nedeljama može da obilazi važne atrakcije – palate, hramove, parkove, vrtove, grobnice, zidine, muzeje i stare uličice (hutong).

Većinu atrakcija možete obići i samostalno, bez vodiča, ali naoružajte se strpljenjem, jer su gužve uobičajene. Savet je da u obilaske uključite česte pauze u osvežavajućim gradskim parkovima i baštama.

Zabranjeni grad

Zabranjeni grad nalazi se u centru starog dela Pekinga i predstavlja najposećeniju gradsku atrakciju. Kompleks carskih palata dinastija Ming i Ćing završen je 1420. godine i sastoji se od 800 zgrada, 9.999 prostorija, a prostire se na površini od 720.000m2. Danas je samo deo Zabranjenog grada otvoren za posetioce, kao Muzej palate.

Trg Tjenanmen

Za posetu Trgu Tjenanmen možete izdvojiti ceo jedan dan, ali ni to vam neće biti dovoljno da obiđete sve obližnje spomenike, muzeje i važne lokalitete. Ovaj trg se smatra najvećim javnim trgom na svetu (može da primi čak 600.000 ljudi), a na njemu se nalaze Mauzolej Mao Cedunga, Spomenik narodnim herojima i Nacionalni muzej Kine.

Kapija Tjenanmen, po kojoj je trg dobio ime, a u prevodu znači Kapija nebeskog mira, razdvaja trg od Zabranjenog grada i predstavlja nacionalni simbol Kine. Prepoznatljiva je po velikom portretu druga Maoa, teškom 1,5 tona.

Možda će vas zanimati i:

Ulica Vangfujing

Najveći deo ulice Vangfujing je pešačka zona i odlično je mesto za zabavu, šoping i jelo. Od velikih tržnih centara do tezgi sa svakojakom uličnom robom, ovde možete naći sve što vam treba i ne treba, a dok se šetate i razgledate, obavezno degustirajte i neki od lokalnih specijaliteta. Vangfujing je od Zabranjeg grada udaljen samo 20 minuta šetnje, ili jednu metro stanicu.

 Ulica Vangfujing
Ulica Vangfujing
Izvor: Fotokon/Shutterstock.com

Hram Dongyue

Taoistički hram iz 1322. godine mnogo puta tokom istorije je obnavljan, a uprkos svojoj specifičnosti, ispod radara je većine turista. Neobični hram je poznat po prikazu taostičkog pakla, koji je predstavljen u 376 soba, ispunjenih brojnim relikvijama i bizarnim scenama iz zagrobnog života u taoistočkom paklu. Zbog uznemirujućih prikaza u hramu, on svakako nije pogodno mesto za posetu ukoliko putujete sa malom decom.

 Hram Dongyue
Hram Dongyue
Izvor: cherry-hai / Shutterstock.com

Letnja palata i Stara letnja palata

Na severozapadnom obodu grada nalazi se izuzetan kompleks Letnje palate (Yiheyuan), ali budući da je većina objekata zatvorena za turiste, najveću atrakciju ovde predstavlja prelepo uređeno okruženje. Obujte udobne patike za uspon stepenicama do vidikovca sa pogledom na planine i jezero Kunming (na kome se mogu iznajmiti pedaline). Zimi je jezero zaleđeno i pretvara se u popularno klizalište.

U neposrednoj blizini Letnje palate smešten je kompleks Stare letnje palate sa parkom Yuanmingyuan. Iako je sada u ruševinama, Stara letnja palata je izgrađena 1709. godine, i znatno je mlađa od obnovljene Letnje palate.

 Letnja palata
Letnja palata
Izvor: Shutterstock

Umetnički distrikt 798

Srce savremene umetničke scene Pekinga je Umetnički distrikt 798, odnosno Dashanzi. Ovde su napuštene vojne fabrike našle novu namenu. Prostor su "okupirali" mladi i ponekad kontroverzni umetnici, ali uprkos privlačnoj kombinaciji industrijskog i boemskog duha koji ovde vlada, primetna je pomalo nelagodna uniformnost prostora. Pre posete obavezno se informišite o aktuelnim događajima, a tokom obilaska istražite i kafiće, barove i restorane u kojima se služe zanimljiva kraft piva i lokalne interpretacije internacionalnih gurmanluka.

Nebeski hram

Nebeski hram je zapravo kompleks hramova izgrađen početkom 15. veka u vreme dinastije Ming. U 20. veku proglašen je za park i otvoren za posetioce. Hram se prostire na 2,7km2 i prostorom dominiraju tri glavne građevine – Dvorana za molitvu, Imperijalni nebeski svod i kružni oltar. Kompleks se zbog svoje važnosti nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Ipak, podjednako je interesantan i veliki park koji ga okružuje i prostire se na 276 hektara. Veliki deo te površine su igrališta i prostori predviđeni za igru i vežbu. Lokalci ovde dolaze da vežbaju tai ći, kung fu ili aerobik, kao i da igraju. Ako niste stidljivi, možete im prići, većina će biti raspoložena da u grupu primi i simpatične početnike. Nebeski hram je lociran južno od Trga Tjenanmen.

Hutong

Stare uske ulice koje se odupiru modernizaciji su takođe velika gradska atrakcija. Najstariji gradski hutong je Sanmiaojie, a najpoznatiji je Yandai Xiejie. U hutongu Vudaoying smešteni su mnogi poznati kafei, ali savet je da na mapi pronađete neku od manje popularnih starih ulica, koje nisu pod opsadom turista, a takođe ih odlikuje šarm starog Pekinga.

Botanički park Beihai

Severno od Zabranjenog grada nalazi se botanički park Beihai, koji se smatra najstarijim i najvećim carskim vrtom u Kini. Izgrađen je u 11. veku i u sklopu parka su brojni važni istorijski objekti, paviljoni, palate i hramovi. Prostire se na 70 hektara, a više od polovine njegove površine zauzima jezero.

 Beihai park
Beihai park
Izvor: vulhtur / Shutterstock.com

Pekinška patka

Ima li boljeg mesta za degustaciju ovog specijaliteta od grada u kome je nastao? Dokazi ukazuju na to da je pečena patka u Kini specijalitet već od 4. veka, ali smatra se da je pekinška patka nastala u vreme dinastije Ming. Postala je deo "carske kuhinje" u vreme vladavine Kublaj Kana. Postoji više poznatih lanaca restorana specijalizovanih upravo za ovo jelo (među poznatijim su Quanjude i Duck de Chine), ali širom grada ćete videti restorančiće u čijim izlozima su izložene patke koje čekaju mušterije, pa uđite u onaj u kome vidite najveću gužvu!

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka