Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biser moderne ekspresionističke arhitekture koji dominira Rejkjavikom: Halgrimurova crkva na Islandu

Arhitekti Samuelsonu je trebalo 38 godina da dovrši crkvu, a poseban izazov predstavljala je izgradnja tornja sa čijeg vidikovca puca izvrstan pogled na grad.

 Halgrimurova crkva na Islandu Izvor: Shutterstock

Halgrimurova crkva na Islandu (Church of Hallgrimur) predstavlja biser moderne ekspresionističke arhitekture dominira Rejkjavikom i predstavlja, možda, najprepoznatljiviji gradski simbol. Arhitekti Samuelsonu je trebalo 38 godina da dovrši crkvu, a poseban izazov predstavljala je izgradnja tornja sa čijeg vidikovca (sa 74,5 metara visine) puca izvrstan pogled na grad.

Građevina je posvećena luteranskom svešteniku i pesniku Halgrimuru Petursonu. Pred njom stoji kip Lejfura Eriksona, poklon SAD-a Islandu za stogodišnjicu postojanja. Specifično dizajnirani oblik i svetla boja crkve asociraju na težnju ka uzvišenosti. Spada u najviše sakralne objekte sveta, piše Travel Magazine.

 Halgrimurova crkva na Islandu
Halgrimurova crkva na Islandu
Izvor: Zabotnova Inna/Shutterstock.com

Gradnja crkve završena je 1986. godine, a šest godina kasnije stanovnici su mogli da začuju nešto vanserijski. Postavljene su impresivne orgulje koje u tako napravljenom prostoru zvuče neponovljivo. Otvoreno je novo poglavlje u duhovnoj muzici. Čitav repertoar duhovne muzike sada se čuje na nov, do sada najmističniji način. Kako kažu muzikolozi: ovo je mesto gde se dozvoljava čistoj lepoti da zasija kroz muziku kao simbol svega onoga što je kod nas često samo ovlaš prisutno kao božansko. Blago i neprimetno, u svojoj potpunosti, ta muzika može se uzeti kao nešto što je Betoven smatrao "izmamljenim iz vazduha", misleći na duboku lepotu kojoj je sam težio. No, u slučaju Halgrimurove crkve uvek se mora govoriti o spoju arhitekture i muzičkog čina ne bi li se, kako misle i turisti i vernici, osetila mistika tog prostora.

Mnogo šta što se dešava u okolini ovog očaravajućeg objekta uslovljeno je njegovim kolosalnim razmerama: crkva u pozadini kao sjajan dekor mnogih urbanih dešavanja, u bilo kom dobu dana. Ali, nekako, uspeva da pri tom ne deluje pretenciozno kakav je slučaj sa mnogim velikim građevinama, već sasvim prirodno i monumentalno. A to je važno kada govorimo o simbolima jednog grada (zemlje) i njihovim višesmislenim dimenzijama.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka