Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dom slavnih vitezova koji kao da pluta po vodi: Utilitarna građevina koja je dobila filozofsku dimenziju (FOTO)

Izgradio ga je biskup Von der Mark, koji možda nije očekivao da će zamak biti toliko lep.

 Zamak Višering u Nemačkoj Izvor: Shutterstock

Postoje srednjovekovni zamkovi Nemačke koji nam dugo mogu napajati oči. A uživanje se upotpunjuje kada vam i njihovo prirodno okruženje podjednako zaustavi dah. Primer takvog sklada je Višering u Minsteru.

Bio je dom slavnih vitezova čiji su oklopi i oružja danas deo galerije. Nakon što ga je zadesio požar u 16. veku, zamak je renoviran i u njemu je ostao deo vrednog zidnog slikarstva i nameštaja, piše Travel Magazine.

Možda će vas zanimati i:

Kao građevina, Višering je savršeno kompaktan. Sagrađen je na dva dela ostrva, zaštićen visokim zidom i kao da pluta na vodenom šancu koji ga okružuje. Toliko je popularan da se u njemu stalno organizuju izložbe i kulturna dešavanja, stari trezor funkcioniše kao restoran, a postoji i tradicija viteških igara za decu. Kada ste tamo imate osećaj da ste u nekom drugom veku. Pri čemu se mrak srednjeg veka ne oseća.

Izgradio ga je biskup Von der Mark, koji možda nije očekivao da će zamak biti toliko lep. On je zamislio da Višering jednostavno posluži kao dobra odbrambena zgrada, ali i poligon za nove napade (poznato je da područje Minstera obiluje dvorcima iz kojih se međusobno ratovalo). Međutim, ovaj zamak je dobio i neobičnu duhovnu dimenziju. Jedan manji, ali zanimljiv, teološki kružok divio se lepoti Višeringa i širio ideju da ako građevina (sa okolinom) čini savršeni spoj umetnosti, arhitekture i prirode, cela je u službi vere i morala, onda je moramo posmatrati kao sopstveni ideal.

Govorilo se da svi koji u zamku žive mogu samo da budu ponosni, ali istovremeno poniženi pred činjenicom da je njihov prostor savršeniji od njih. Višering je, dakle, jedan od primera gde je jedna utilitarna zgrada dobila filozofsku dimenziju i postala inspiracija.

Dok danas, bilo da je nad Višeringom sneg, sunce ili se smrkava, on i dalje deluje magijski idilično. Spreman da ponovo postane ideal nekoga ko više ne može živeti u njemu. Ali ga može gledati.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka