Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri nivoa maharadžine palate kod Džajpura pričaju o svom vladaru i njegovim damama (FOTO)

Iza visokih bedema Amera, sa pogledom na jezero Maota, unutar kojih možete ući kroz jedna od brojnih vrata do kojih vode kamene staze, kriju se verovatno najreprezentativniji prepleti hindu i muslimanske arhitekture.

  Izvor: Shutterstock

Od glavnog grada Radžastana - Džajpura, udaljeno je 11 kilometara. Smešteno visoko na brdu, utvrđenje Amer ili Amber neizostavna je turistička atrakcija čitavog područja.

Iza visokih bedema Amera, sa pogledom na jezero Maota, unutar kojih možete ući kroz jedna od brojnih vrata do kojih vode kamene staze, kriju se verovatno najreprezentativniji prepleti hindu i muslimanske arhitekture.

Možda će vas zanimati i:

Izgrađena od crvenog peska i mermera davne 1592. godine, atraktivna i veoma bogata palata prostire se na četiri nivoa, a svaki nivo ima svoje dvorište. Palata je bila rezidencija maharadže Radžputa i njegove porodice.

Utvrđenje dnevno poseti oko 5000 posetilaca, dok je najveći broj turista zabeležen 2007. godine – neverovatnih 1,4 miliona posetilaca, pišeNeverovatna Indija.

Na 37. sednici Komiteta za svetsku baštinu 2013. godine, Amer utvrđenje nalazi se pod zaštitom UNESCO kao deo Radžastana.

Prvi nivo

Impresivno stepenište vodi u glavnu palatu. Na ulazu desno od stepeništa je hram Jačina Morate. Ganeš Pol, ili ganeš kapija, nazvana po Hindu bogu Lordu Ganešu (koji uklanja sve prepreke u životu), jeste ulazak u privatne odaje Maharadže. To je struktura sa tri nivoa načičkana mnogim freskama, izgrađena po nalogu Radže Džai Singa (1621-1627).

Iznad ove kapije je Suhag Mandir, gde su dame kraljevske porodice nadgledale funkcije svojih podanika kroz rešetke prozora.

Drugi nivo

Dugo dvorište vodi do glavnih stepenica. Sa duplim redom stubova nalazi se podignuta platforma sa 27 spomenika, od kojih je svaki u obliku slona. Radža (kralj) je koristio drugi nivo za primanje građane i slušanje njihovih problema.

Treći nivo

Treće dvorište dovodi do privatnih odaja Maharadžine porodice. U ovo dvorište se ulazi kroz Ganeš kapiju, koja je ukrašena mozaicima i skulpturama. Dvorište ima dve zgrade, jedna naspram druge, odvojene baštom. Zgrada levo od ulazne kapije se zove Džai Mandir, izuzetno ukrašena staklenim panelima i ogledalima na plafonu. Ogledala u zgradi su konveksnog oblika a zidovi oko hale od rezbarenog mermera. Sala pruža očaravajuće vidike na Maota jezero.

Četvrti nivo

Četvrto dvorište je mesto gde su živele kraljevske žene (uključujući i ljubavnice). U ovom dvorištu ima puno dnevnih soba, povezanih jednim velikim hodnikom.

Majke i supruge su živele u ovom delu palate, a imale su i značajnu ulogu u izgradnji hramova u ovoj oblasti.

Džas Mandir, sala za privatne audijencije sa cvetnim staklenim umecima i Alabaster reljefom se takođe nalazi u ovom dvorištu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka