Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najvećih ruskih gradova u kojima živi više od milion stanovnika

U najvećoj državi na svetu koja se prostire na dva kontinenta živi više od 140 miliona stanovnika. Rusija ima čak 12 milionskih gradova, od kojih vam mi predstavljamo pet.

 jekaterinburg_1205159236.jpg Izvor: Shutterstock

1. Moskva – 12,5 miliona

Na jedan od najimpresivnijih gradova na svetu i najveći grad Rusije postoje mnoge asocijacije: čudesni muzeji, crkva Svetog Vasilija Blaženog, Lenjinov mauzolej, Boljšoj teatar... Svaki od režim ako je vladao Moskvom, ostavio je na njoj trag, zbog toga je danas njena arhitektura - isprepletenost klasicizma i modernizma - dovedena je do ekstrema. Ipak, najprepoznatljivija je možda po Crvenom trgu i Kremlju - najvećoj srednjovekovnoj tvrđavi na svetu.

Možda će vas zanimati i:

U istorijskim dokumentima, grad na reci Moskvi, se prvi put spominje 1174. godine. Uprkos izgradnji masivne odbrane oko Kremlja, grad su nekoliko puta uništavali Mongoli. 

Moskovljani su pozdravili i Napoleona, a borbe protiv njega pratila je industrijska revolucija, koja je učinila da grad procveta. Moskva jedanas glavni politički, ekonomski, kulturni i naučni centar cele savremene Rusije.

U Moskvi danas živi oko 12,5 miliona ljudi. To je drugi grad po broju stanovnika u Evropi, odmah posle Istanbula. Podeljen je na 12 administrativnih okruga (oblasti) i 123 okruga u kojima žive mnoge nacije. Odmah posle Rusa, tu su Ukraninci, Tatari, Jermeni i Jevreji.

Osim što je ekonomski centar, Moskva je i središte Ruske pravoslavne crkve.

2. Sankt Peterburg – 5,35 miliona

Sankt Peterburg je drugi najmnogoljudniji grad u Rusiji, koji često nazivaju i "Severnom prestonicom".

Smešten je na severozapadu evropskog dela zemlje, u istočnom delu Baltičkog mora na ušću reke Neve. Sankt Peterburg je jedan od najčudesnijih gradova u Evropi sa ogromnom istorijskom i kulturnom baštinom i čarobnom atmosferom. To je grad arhitekture, romantike i inspiracije, pokretnih mostova i belih noći.

Sankt Peterburg je veliki istorijski centar, u kojem je gotovo svaka građevina umetničko delo i ima svoju istoriju. Središte grada je pod zaštitom UNESCO.

Takođe, u Sankt Peterburgu se nalazi jedan od najvećih i najstarijih muzeja na svetu – Ermitaž, koji poseduje ogromnu kolekciju umetničkih dela, kraljevskog zlata i antikviteta.

Više o Sankt Peterburgu pročitajte na linku:

3. Novosibirsk – 1,6 miliona

Novosibirsk je treći grad po veličini zemlji i najveći grad u Sibiru zbog čega se ćesto nezvanično naziva "prestonicom Sibira".

Grad je osnovan 1893. kao Novonikolajevsk, na mestu gde Transsibirska železnica prelazi veliku sibirsku reku Ob.

Novosibirsk leži duž rijeke Ob u Zapadnosibirskoj nizini. Južno od grada nalazi se Plato Ukok koji je dio UNESCO-ve svjetske baštine. Klima Novosibirska je oštra kontinentalna, sa hladnim snežnim zimama kada su temperature i -18 do -20 °C (ponekad do -40 °C) i toplim i vlažnim letima.

 Mostovi preko reke Ob
Mostovi preko reke Ob
Izvor: Shutterstock

4. Jekaterinburg – 1,5 miliona

Jedan je od prvih industrijskih gradova Ruskog carstva, a nosi titulu glavnog grada Urala.

Osnovan je 1723. godine, a ime je dobio u čast Katarine I - druge supruge Petra I, a ne u čast Katarine II Velike, kako mnogi misle.

U periodu 1924-1991. grad se zvao Sverdlovsk.

Bio je treći grad u Rusiji koji je dobio metro, a lokalno postrojenje za izradu teških mašina bilo je jedan od najvećih proizvođača oklopnih vozila u SSSR-u.

Jekaterinburg od svih milionskih gradova ima najmanju površinu, a impresivni broj stanovnika može da se objasni činjenicom da ima najnižu stopu smrtnosti među svim megagradima u zemlji.

Većina stanovnika Jekaterinburga su pravoslavci, a u istoriji grada nije zabeležen nijedan poznati sukob na verskoj osnovi.

Za vreme Oktobarske revolucije u Jekaterinburgu je streljan poslednji ruski car Nikolaj II i cela njegova porodica.

5. Nižnji Novgorod – 1,26 miliona

Nižnji Novgorod je podigao Jurijij od Rusije, u 13. veku, na obalama i uzvišenjima iznad dve najfrekfentnije reke Rusije, na ušću Oke u impozantnu Volgu. Uzvišen i prkosan, iznad reka stoji nižnjenovgorodski Kremlj, a, sa druge strane je grad Bor.

Od 1932. do 1990. godine se zvao Gorki, po Maksimu Gorkom koji je u ovom gradu rođen.

 Nižnji Novgorod
Nižnji Novgorod
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka