Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je kamen temeljac za Karlov most položen u 5 časova i 31minut? I druge priče koje prate slavno arhitektonsko delo

Autor Azra Terezić

Karlov most je jedan od najupečatljivijih primera visoke gotike prikazan u arhitektonskom delu Karla IV.

 karlov-most_74983447.jpg Izvor: Shutterstock

Najstariji most u Pragu jedan je od najposećenijih ali i najvažnijih atrakcija češke metropole, s kojim se grad izuzetno ponosi.

Ovaj spektakularan most prelazi preko reke Vltave i povezuje Donji grad (Mala Strana) i Stari grad (Stare mesto). Osim toga, most predstavlja jednu od najslavnijih građevina izgrađene za vreme vladavine Karla IV.

Možda će vas zanimati i:

Most prethodnik

U davnim vremenima ljudi su morali doslovno da gaze preko reke kad su želeli da pređu na drugu stranu. Prvi drveni most, koji se smatra prethodnikom današnjeg Karlovog, izgrađen je u 10. veku. Zatim je, između 1158. i 1172. godine, izgrađen slavni kameni most koji je dobio ime Juditin. Naziv je dobio po kraljici Juditi Durynskoj, supruzi Vladislava II, koji je i poručio izgradnju.

Napravljen od peščara, most je bio 500 metara dugačak i 7 metara širok. Taj most srušen je 1342. godine, tokom velike poplave. A ako danas želite da vidite ono što je od Juditinog mosta ostalo, morate da sačekate da se nivo reke spusti.

Misteriozni počeci izgradnje novog mosta

Kralj Karlo IV pozvao je najuglednije astrologe kako bi odredio najbolje vreme za početak izgradnje mosta na mestu starog. Sam Karlo IV položio je kamen temeljac za most nazvan po njemu i to 9. jula 1357. godine u tačno 5 časova i 31minut.

Ovaj broj je izabran s razlogom – kada poređate sve cifre dobijete simetričan niz neparnih brojeva – 1 3 5 7 9 7 5 3 1. Arhitekta Petar Parler, koji je poznat po dizajniranju katedrale Sv. Vida u Praškom dvorcu, bio je odgovoran za nadgledanje izgradnje mosta.

Sam most je završen nakon smrti arhitekte početkom 15. veka, kada je kralj Vaclav IV zauzeo tron.

Do 1870. most je bio poznat kao Praški most ili Kameni most, a od te godine dobija novo ime – Karlov most.

Karlov most danas je dug 515.8 metara, širok 9.5 metara, a podržava ga sveukupno 16 stubova. Most čuvaju tri moćna tornja – kula Starog grada i Kula u Lasser Town – na obe strane i to napravljene u fantastičnom, gotskom stilu.

Na mostu se nalazi i 30 kipova religijske tematike – njihovo smeštanje duž ograde mosta započelo je 1657. godine. Skulpture su radili najveći tadašnji skulptori: Matijas Braun, Jan Brokof i njegov sin Majkl Jozef i Ferdinand Maksimilijan.

Danas je većina skulptura zamenjena replikama, jer su originalne napravljene od peščara, podložne oštećenjima. Svi se originali čuvaju u Nacionalnom muzeju, piše wish.hr. Zbog druge razorne poplave koja je pogodila Prag 1890. godine, lukovi su takođe morali da se obnavljaju.

 Statue na Karlovom mostu
Statue na Karlovom mostu
Izvor: Shutterstock

Legende koje se se vezuju za Karlov most

Najpoznatija legenda koja se vezuje za Karlov most je ona o korišćenju jaja i mleka tokom njegove gradnje, kako bi most bio što jači.

Naučnici sa jednog od praških univerziteta radili su nekoliko istraživanja koja su potvrdila da su tokom izgradnje u gips stavljani i mleko i vino, no nigde nisu pronašli jaja.

Druga legenda, je ona o svešteniku Ivana Nepomuku. Ista kaže kako se kraljica, žena kralja Vaclava IV, ispovedila svešteniku Ivanu. Kralj je imao određene sumnje da mu je žena bila neverna pa je želeo da sazna šta je ispovedila svešteniku. U skladu sa svojom dužnošću, sveštenik je odbio da mu kaže. Kralj je tada naredio da sveštenika muče i bace u reku s Karlovog mosta. Na mestu na kom se udavio sveštenik pojavilo se pet zlatnih zvezda.

Nakon što su ekshumirali njegovo telo, pronašli su njegov jezik, koji je postao svetački atribut, potpuno ružičast i svež. 1729. godine proglasili su ga svecem.

Turisti koji šetaju preko mosta gotovo obavezno idu da dodirnu njegov pozlaćeni kip i požele želju.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka