Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Monumentalni svedok istorije Pakistana i sukoba dva vladara: Priča o neuništivoj i nikada osvojenoj tvrđavi Rohtas

Tvrđava Rohtas se smatra jednom od najsnažnijih utvrđenja na indijskom potkontinentu i smatra se da nikada nije bila osvojena.

 tvrdjava-rohtas-u-pakistanu-0405571372.jpg Izvor: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

U jednoj od četiri pakistanske provincije, Pendžabu, nalazi se "savršena" tvrđava - Rohtas.

Izgradnju tvrđave je naručio Šer Šah Suri, osnivač indijskog Suri carstva, a posao je izveo Todar Mal. Kada je tvrđava Rohtas građena u 16. veku, imala je dve glavne uloge. Prva je bila da spreči Humajuna, mogulskog cara, da se vrati u Indiju; a druga da se potisnu lokalna pakistanska plemena Gakhar, koja su odbila da se potčine Šer Šahu Suriju.

Možda će vas zanimati i:

Tvrđava Rohtas se smatra jednom od najsnažnijih utvrđenja na indijskom potkontinentu i smatra se da nikada nije bila osvojena.

Međutim, vremenom se vojna funkcija grada umanjila, pa je korišćena uglavnom kao administrativni centar, piše Ancient Origins. Tvrđava Rohtas je izvanredno netaknuta i upisana je na UNESCO listu svetske baštine 1997.

Kako je nastala tvrđava Rohtas

Smatra se da je Šah Šer Suri rođen oko 1486. ​​godine u Sasaramu, gradu u Biharu. Šer Šah Suri je bio Paštun, iz plemena Sur (otuda prezime Suri), a njegovi preci su bili iz Avganistana. Šah Šer Suri rođen je kao Farid Kan i bio je jedan od osam sinova Hasana Kana, odgajivača konja. Kao mlad, Šah Šer Suri je napustio dom protivno želji svog oca i stupio u službu Džamala Kana, guvernera Džaunpura. Šah Šer Suri je zatim nastavio da služi mogulskom guverneru Bihara. Lagano napredujući zauzeo je Bihar za sebe. Godine 1538. Šah Šer Suri je osnovao Suri carstvo.

Šah Šer Suri je takođe pobedio vladara Bengala u bici, ali nije uspeo i da zauzme njegovo kraljevstvo, pošto je Humajun iznenada pokrenuo kampanju protiv njega. Ipak, Šah Šer Suri je pobedio mogulskog cara u bici kod Čausa 1539. i ponovo u bici kod Kanauja 1540. godine. Humajun je bio prisiljen da ode u izgnanstvo nakon bitke kod Kanauja. Ipak, šah Šer Suri je i dalje smatrao mogulskog cara pretnjom.

Šer Šah Suri je odlučio da izgradi tvrđavu Rohtas kako bi sprečio Humajun da se vrati u Indiju. Utvrđenje Rohtas je takođe izgrađeno da potisne Gakare koji su dominirali pakistanskom visoravni Potohar.

Izgradnja Rohtasa

Zadatak izgradnje tvrđave Rohtas pao je na ramena Todara Mala, zvaničnika Suri carstva. Todar Mal se suočio sa problemima od samog početka projekta. Gakhari su odbili da se potčine Šahu Šer Suriju. Stoga, pa iako se tvrđava gradila na njihovoj zemlji, oni su odbili da obezbede radnu snagu za taj poduhvat. 

Uz finansijsku podršku šaha Šer Surija, Todar Mal je uspeo da namami neke od Gakhara za izgradnju tvrđave, što je Rohtas učinilo veoma skupim projektom. Spremnost šaha Šer Surija da potroši tako ogromnu sumu novca na tvrđavu ukazuje na značaj koji je car davao ovom utvrđenju.

Međutim, Šah Šer Suri je umro 1545. godine, pre nego što je tvrđava završena. Godine 1555, neprijatelj Šah Šer Surija, Humajun, vratio se u Indiju i obnovio Mogulsko carstvo. Kada se Humajun vratio, tvrđava Rohtas je data Gaharima, koji su je učinili svojom prestonicom.

Zgrade tvrđave Rohtas

Plan je nepravilan jer prati konture brda, ali otprilike liči na trougao. Tvrđava Rohtas opasana je sa oko 4 kilometra zidova. Debljina zidova varira, najdeblji se nalaze u blizini Mori kapije, na severnom obodu. Zidovi ovde dostižu debljinu od 12,5 metara. Visina zidova kreće se od 10 do 18,3 metara.

Najvećim delom zidovi su zidani od krupnog šljunka od peščara. Kapije su, međutim, građene od tesanika, koji je mnogo jači. Duž zidina je čak 68 bastiona, kao i desetak velikih kapija. Pored toga, zasvođene komore nalaze se u raznim oblastima duž zida koje su služile kao skladište zaliha potrebnih garnizonu tvrđave. Tvrdi se da je tvrđava Rohtas mogla u bilo kom trenutku da primi čak 30.000 vojnika.

U njegovom severozapadnom uglu nalazi se tvrđava. Ovo područje je odvojeno od ostatka tvrđave zidom dugim 0,53 kilometra (0,33 milje). Ovo je najjače utvrđeni deo čitavog kompleksa.

Tu se nalazi i mala Šahi džamija, sa molitvenom komorom i malim dvorištem. Nalazi se u blizini Kabuli kapije. Džamija je takođe korišćena u slučaju napada. Šahi džamija je najukrašenija od svih originalnih zgrada tvrđave.

Izvor: Ancient Origins

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka