Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskošni zamak sa 99 kula: Nekada je pripadao nemačkom plemstvu, a danas se u njemu oporavljaju bolesni

Legenda kaže da je izgrađen na posedu Templara, sigurno je pripada o nemačkom plemstvu, a danas je ustanova za oporavak bolesnika. Upoznajte očaravajući zamak Moszna.

 Dvorac Mosna u Poljskoj Izvor: Andrew Mayovskyy/Shutterstock

Na jugozapadu Poljske, nedaleko od jednog malog sela, nalazi se jedna od najpoznatijih i najimpresivnijih građevina ove zemlje.

Dvorac Moszna, Mošna ili Mošnej (Pałac w Mosznej) od 17. veka - kada je izgrađen za nemačku porodicu Tile-Vinkler, pa sve do danas, izaziva oduševljenje svakoga ko ga poseti.

Možda će vas zanimati i:

Spoj neogotičke, barokne i neorenesansne arhitekture, veličanstveni vrt i čak 99 kula mu daju izgled klasičnog bajkovitog dvorca koji privlači turiste iz svih delova sveta. A od kada su vrtovima tokom iskopavanja u 20. veku pronađeni i mnogo stariji podrumi za koje neki istraživači tvrde da su ostaci starijeg dvorca koji je pripadao Templarima (za šta još nema konkretnih dokaza) broj onih koji žele da posete zamak je još veći.

Središnji (barokni) deo dvorca je delimično uništen u požaru 1896. godine, a iste godine mu je vraćen prvobitni izgled. Dvorac je 1900. godine dobio i istočno krilo izgrađeno u neogotičkom stilu, dok je zapadno krilo izgrađeno u neorenesansnom.

Dvorac ima tačno 99 kula, kao 365 soba - za svaki dan u godini, raspoređenih na 7.000 kvadratnih metara.

Nakon Drugog svetskog rata dvorac nije imao stalnog vlasnika i bio je dom raznih institucija, a danas pripada Centru za javno zdravstvo. Iako se u njemu oporavljaju bolesnici, turistima je dozvoljeno da ga obilaze. Dvorac takođe ima i kapelu koja se koristi kao koncertna dvorana, a od 1998. godine vlasnik je i galerije u kojoj se redovno organizuju izložbe.

Pored zamka, kompleksu pripada i park koji nema precizne granice i preliva se u obližnja polja, livade i šume.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka