Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedno od najvažnijih nalazišta persijske kulture: Nakš-e Rustam - grobnice ahemenidskih kraljeva (FOTO)

Jedno od najinteresantnijih mesta koje je se do danas sačuvalo kao svedok slavne vladavine Ahemenida je Nakš-e Rustam.

 Nakš-e Rustam, grobnice isklesane u steni u Iranu Izvor: Shutterstock

Na oko sat vremena vožnje do grada Širaza, u pokrajini Faras u Iranu, nalazi se parče istorije drevnog Ahemenidskog odnosno prvog Persijskog carstva.

Prvo Persijsko carstvo trajalo je od 520. p. n. e. do 330. p. n. e. i obuhvatalo je prostor Velikog Irana. Osnivač carstva bio je Kir II ili Kir Veliki, a u trenutku njegove vladavine ono je bilo najveće u starom svetu.

Možda će vas zanimati i:

Jedno od najinteresantnijih mesta koje je se do danas sačuvalo kao svedok slavne vladavine Ahemenida je Nakš-e Rustam, arheološko nalazište, udaljeno oko sedam kilometara od Persepolja.

Nakš-e Rustam zapravo je nekropola, a grobnice koje se ovde nalaze stare su 3.000 godina. Isklesane su u liticama planine i ima ih pet, od kojih je jedna nedovršena. Zbog svog oblika, često se nazivaju persijskim krstovima.

Ime Nakš-e Rustam lokalitet je dobio po čoveku koji na reljefu koji nosi neobičnu kapu. Veruje se da reljef prikazuje Rustama, sina Zala i Rudabe, koji u persijskoj mitologiji slovi za najmoćnijeg paladina – svetog ratnika.

Ulaz u svaku od grobnica nalazi se u samom središtu krsta, a kako na njima nema natpisa, teško je sa sigurnošću reći koji su kraljevi tu sahranjeni. Međutim, prema sprovedenim istraživanjima, smatra se da četiri od njih pripadaju Dariju I Velikom, Dariju II, Kserksu I i Artakserksu I. Za nedovršinu grobnicu, veruje se da pripada Artakserksu III ili Dariju III.

Iako arheolozi smatraju da su grobnice nakon sahrane bivale zatvarane, posle pohoda Aleksandra Velikog na Persijsko carstvo, vrata su razbijena a one opljačkane.

Ispred njih se nalazi mali objekat, poznat kao Zaratustrina kocka, za koji se do danas ne zna čemu je tačno služio.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka