Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragovi bogatstva i moći su sačuvani do danas: Upoznajte najlepše nemačke hanzeatske gradove (FOTO)

Autor DEUTSCHE WELLE (DW)

Hanzeatski savez nekada je bio moćna trgovačka sila, a u gradovima - članovima saveza, do danas se vidi koliko su njihovi stanovnici bili bogati i moćni u srednjem veku.

 bremen Izvor: Shutterstock

Da li znate šta je zajedničko Hamburgu, Rostoku i Libeku? Ovi gradovi su u srednjem veku bili deo trgovačkog "Hanzeatskog saveza". Taj savez je bio bogat i moćan, a to se u tim gradovima i danas vidi.

Možda će vas zanimati i:

Libek

Libek je bio najbogatiji hanzeatski grad, koji je dugo godina predvodio savez i zato su ga zvali "kraljica Hanze". Stari deo grada je od 1987. godine deo Uneskove svetske kulturne baštine. Skoro dve stotine gradova na Severnom i Baltičkom moru, kao i u unutrašnjosti zemlje, bili su deo Hanzeatskog saveza. Evropski Hanza muzej u Libeku pokazuje uspon i pad te trgovačke sile.

Hamburg

Od 13. do 15. veka Hanzeatski savez je dominirao trgovinom severoistoka i severozapada Evrope. Hamburg se savezu priključio 1321. godine. Luka je tada već postojala. Danas je to omiljena turistička destinacija. Svake godine, početkom maja, oko milion posetilaca slavi rođendan hamburške luke.

Bremen

Bogati trgovci iz Bremena svoju robu su preko reke Vezer prevozili do Severnog mora, odakle je nastavljala put ka svetu. Snaga bremenskog građanstva vidi se pre svega po centralnom gradskom trgu. Raskošno ukrašena većnica u Bremenu i statua Rolanda od 2004. godine su deo Uneskove kulturne baštine.

Štralzund

Štralzund na Baltičkom moru je primer za to kako su hanzeatski gradovi izgledali kada je savez u 14. veku bio na vrhuncu moći. Srednjovekovno gradsko jezgro ostalo je gotovo netaknuto. Između starih skladišta u luci, izgrađen je moderan "Oceaneum". U tom pomorskom muzeju posetioci mogu da zarone u podvodni svet Baltičkog i Severnog mora i Atlantskog i Severnog ledenog okeana.

 Trg grada Štralzunda
Trg grada Štralzunda
Izvor: Shutterstock

Vizmar

Hanzeatski grad Vizmar je čuven po svojoj "ciglenoj arhitekturi". Građevinski stil koji se pre svega može videti u severnoj Nemačkoj. Crkve, kao i mnoge druge zgrade u Vizmaru građene su sa karakterističnom crvenom ciglom. Stari delovi grada u Vizmaru, kao i Štralzundu, od 2002. godine su na listi Uneskove svetske kulturne baštine.

 Vizmar
Vizmar
Izvor: katatonia82/Shutterstock

Rostok

Rostok je bio jedan od najvažnijih trgovinskih centara Hanzeatskog saveza na Baltičkom moru. Danas se svake godine u leto u Rostoku održava manifestacija "Hanse Sail". Oko 250 starih jedrenjaka i muzejskih brodova tada zaplovi lukom i mogu da se razgledaju.

 Rostok
Rostok
Izvor: Samuel Svec on Unsplash

Lineburg

Hanzeatski grad Lineburg na reci Ilmenau u Srednjem veku je bio najveći proizvođač soli u severnoj Nemačkoj. So se utovarivala na brodove i razvozila dalje: Ilmenau se uliva u Elbu, a ona, sto kilometara dalje u Severno more. U Nemačkom muzeju soli u Lineburgu može se videti kako je proizvodnja soli uticala na istoriju grada.

 Lindenburg
Lindenburg
Izvor: Shutterstock

Korbah

Korbah u Hesenu ne leži ni na moru, ni na reci. Ali ipak taj grad se u 15. veku priključio Hanzeatskom savezu, zbog povoljnog geografskog položaja, gde se ukrštaju važni trgovački putevi. Danas u Nemačkoj još ima dvadeset pet gradova uz čije ime još stoji "Hanzeatski grad".

 Korbah
Korbah
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zemun

Zivim u Nemackoj,nisam znao za ovu pricu.Hvala ,na prolece cu obici par tih gradiva ,ako Bog da !

Najnovije

Priroda

Nauka