Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Džamija duvana" je skrivala jevrejski biznis, a osmislio ju je Hitlerov šogor: Kako su minareti završili u Drezdenu

Ako se ikada nađete u Drezdenu, nikako ne propustite posetu "Džamiji duvana" jer već njeno ime obećava uzbuđenje i zaplete.

 duvan-dzamija_1702470586.jpg Izvor: Shutterstock

Zgrada na obali reke Labe izgrađena početkom 20. veka visoka je oko 60 metara i više podseća na raskošni orijentalni hotel kojem je neko dodao kupolu i minaret, nego na džamiju. To je zato što i nije reč o džamiji. Jeste li već zbunjeni? A priča je tek počinje da bude čudna.

Možda će vas zanimati i:

Reč je o bivšoj fabrici cigareta - Yenidze. Osnovao ju je jevrejski preduzetnik Hugo Zic (Hugo Zietz) koji je uvozio duhan iz Yenidzea – danas grčkog grada koji je tada bio deo Osmanskog carstva. To je delimično bio i razlog zašto su pakovanja cigareta i duvana, pa i zgrada, imali orijentalni duh, prenosiPun kufer.

Drugi razlog je taj što krajem 19. i početkom 20. veka u Dresdenu nije bilo dozvoljeno podizati fabrike u centru grada kako se ne bi narušavala estetika grada. Zic je pokušavao da nađe način da je zakamuflira, u čemu mu je pomogao arhitekta Martin Hamič - čovek koji će kasnije postati Hitlerov šogor.

Tako su Jevrej i budući član porodice Hitler zajedno došli na ideju da fabrika izgleda kao džamija. Tako bi ispunili zakonsku normu a ujedno, zgrada bi bila izvrsna reklama za sopstveni proizvod. Nastala je fabrika u orijentalnom stilu sa velikom staklenom kupolom i visokim minaretom. Uzor za gradnju fabrike bila mu je džamija Kair Bak u Kairu. Yenidze je bila jedna od prvih monumentalnih građevina u Nemačkoj napravljena od armiranog betona. Čak su postavili i natpis Selam aleikum na stranu vidljivu putnicima iz voza koji prolazi u blizini. Bio je to prvi neonski natpis u gradu i šire. Stradao je u bombardovanju Dresdena tokom Drugog svetskog rata, ali je brzo bio obnovljen.

Lepotica na Labi, čudne istorije i dalje oduševljava svojim izgledom: ogromna kupola ima prečnik 20 metara, a zgradu krasi čak 600 prozora različitih stilova. Zbog činjenice da je reč o fabrici duvana, ali i zbog dimnjaka koji istovremeno podsećaju i na minarete i na cigarete, dobila je nadimak "džamja duvana".

Komora arhitekata nije bila srećna kad je saznala za ovo. Izbacili su Hamiča iz udruženja, a i mnogi drugi su bili podeljenog mišljenja, od građana do gradskih vlasti. Tome je Zic stao na kraj kad je rekao da će povući svoj biznis iz grada. Kako su se do tada već mnogi navukli na popularne cigarete i duvan, prestali su da kritikuju i nastavili su da puše.

Danas se nadimak "džamija duvana" više toliko ne koristi jer je jasno da nije reč o džamiji, a više ni o fabrici duvana – u njoj se sada nalaze kancelarije, ali i dalje svi mogu da se dive njenoj spoljašnjosti.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka