Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usred Njujorka, a zaboravljeno! Napušteno ostrvo sa bolnicom koje više od pola veka čeka da bude istraženo (FOTO)

Poznat kao 'grad koji nikada ne spava', Njujork ipak ima jednog Brata - spavača, koji čeka da ispriča teške priče svojih nekadašnjih stanovnika.

 napustena-bolnica-na-ostrvu-nort-brader-u-njujorku-0307185319.jpg Izvor: Brendan Clinch / mediadrumworld. / Media Drum World / Profimedia

Bilo je to negde između 1611. i 1614. godine kada je holandski trgovac i istraživač tokom ekspedicije obalnim i rečnim dolinama između današnjih Nju Džersija i Masačusetsa, naišao na ovo ostrvo. Međutim, od pronalaska je naredna dva veka ostalo nenaseljeno.

Ostrvo poznato kao Nort Brader, što bu bukvalnom prevodu sa engleskog jezika znači Severni brat, sada je deo Ist rivera u blizini Bronksa, delu poznatom i kao Vrata pakla.

Možda će vas zanimati i:

U devetnaestom veku, na ostrvu su počele da se grade prve zgrade koje su kasnije postale karantini u kojima su bili izolovani bolesnici od zaraznih bolesti, poput tifusa i lepre.

Najpoznatija od stanovnica Nort Bradera bila je Tifusna Meri, žena koja je kao asimptomatski nosilac tifusne groznice, na samom početku dvadesetog veka, širila zarazu među Njujorčanima. Kada je kod Meri otkriven tifus - u jednoj od prvih velikih medicinskih istraga - ona je izolovana na ostrvo, i na njemu je ostala decenijama. (Kako je otkriveno ko širi tifus među bogatim Njujorčanima, i o tome kako do kraja života nije prihvatala činjenicu da je ona prenosilac zaraze, pročitajte na linku: Ko je širio tifus bogatim njujorškim porodicama? Istorijska medicinska istraga koja je otkrila Tifusnu Meri)

Početkom četrdesetih godina XX veka ostrvo Nort Brader je postao rehabilitacioni centar za zavinike od droge.

Već sredinom šezdesetih procenjeno je da je boravak na ostrvu postao neisplativ, i da bi bilo praktičnije da ustanova pronađe prostorije negde u gradu koje bi bile dostupnije i ekonomski isplativije. Do kraja šezdesetih ostrvo je bilo napušteno.

Paradoksalno, iako se nalazi u centru jednog od najmnogoljudnijih gradova na svetu - grada koji nikad ne spava, ostrvo je već više od pola veka napušteno, zaboravljeno i spava.

Prepušteno vremenskim prilikama i neprilikama, bez ikakvih ljudskih intervencija, na ostrvu, oko bolnica i propratnih objekata, zavladala je priroda. A sve što možete da čujete u ovom delu Njujorka su cvrkut ptica i poneki avion koji preleti preko ovog skrivenog dela Velike jabuke.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka