Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U njoj su živeli i umirali kraljevi i Dalaj Lame: Drevna palata na vrhu sveta, simbol tibetanskog budizma

Peti Dalaj Lama je 1645. godine je naložio renoviranje palate koje je trajalo oko 50 godina.

 potala-palata_1058706380.jpg Izvor: Shutterstock

Posmatrana iz daleka, građevina ostavlja utisak neosvojive stene. Izgrađena u gradu Lasa, na vrhu planine Potala, na visini od 3.700 m, na ivici stene Marpo Ri, čije ime u prevodu znači Crveni breg, palata Potala predstavlja jedan od simbola i snagu tibetanskog budizma.

Pisani izvori kažu da je kralj Songcen Gamp u 7. veku, ovaj predo izabrao za svoj boravak. Želeo je da tu i monasima obezbedi mesto za život, pa im je na obliženjem brdu sagradio palatu, tada nazvanu "bela kraljevska rezidencija".

Možda će vas zanimati i:

Songcen Gamp bio je poznat i po brakovima sa princezama iz Kine i Nepala, a prva od njih - zbog koje je palata prvi put proširena, bila je kineska princeza Ven Čeng iz dinastije Tang.

Do kraja vladavine, Songcen Gamp je izgradio devet spratova palate, sa oko devetsto soba.

Do kraja devetog veka Tibetansko kraljevstvo je prestalo da postoji, a palata je prepuštena zaboravu.

Dom Dalaj Lame

Peti Dalaj Lama Lobsang Gjatso (1617—1682) je 1645. godine je naložio renoviranje palate koje je trajalo oko 50 godina. Potala je i nakon tog poduhvata nadograđivana narednih 300 godina.

Potala danas ima 13 spratova, a visoka 110 metara. 

Čine je tri dela: Bela palata, u kojoj je živeo Dalaj Lama, Crvena palata u kojoj se nalaze sala za odavanje pošte Budi i sala sa grob-spomenicima umrlih Dalaj Lama, i bele lamaističke stambene sobe.

Tokom vekova u okviru kompleksa su podizane brojne građevine, ali sa prvobitnim čine harmoničnu celinu.

Sa oko 1.000 prostorija palata predstavljala lavirint beskonačno oslikanih hodnika i bogatih dvorana za molitvu sa skupocenim kipovima i slikama. U Crvenoj palati se nalazi mauzolej u kojem se nalaze balzamovana tela umrlih Dalaj Lama koji su sahranjeni u pozlaćenim pagodama od kojih je najlepša pagoda petog Dalaj Lame, visoka 15.m, sastavljena od tri dela: podijum, telo i vrh. Ono što karakteriše ovu pagodu je i činjenica da je napravljena od skupocenog tropskog drveta, ali i to da je obložena sa 4 tone zlata.

 Freska u Polata palati
Freska u Polata palati
Izvor: Cortyn / Shutterstock.com

Potala je poznata i po freskama koje su napravili tibetski slikari tokom njene izgradnje i kasnijeg dograđivanja. Freske se vide u većim i manjim salama, hodnicima i predsobljima. Ima ukupno više od 10,000 divnih fresaka. One su bogate po sadržini, različite po tematici, dočaravaju istorijske događaje i ličnosti, a i budističke legende, odražavaju građevinarstvo, folklor, sport, zabavu i druge aktivnosti života.

Palata je bila u funkciji sve do kineske invazije 1959. godine kada je Tenzin Gjatso, XIV Dalaj Lama, prebegao u Daramsalu u Indiji.

Danas je ona muzej, mada i dalje oko nje možete da vidite monahe koji čitaju molitve ili meditiraju

Godine 1994. Potala je upisana u UNESKO Listu svetske kulturne baštine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka