Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAJKA I SIN: Palata koja priča piče o prvom kralju Tibeta (FOTO)

Prema legendama, prvi budistički spisi pali su na krov ove palate.

 Jumbulagang_422388883.jpeg Izvor: Shutterstock

Smeštena na vrhu planine Jormo Zaksi Ceri na istočnoj obali reke Jarlung, nalazi se jedna od najranije sagrađenih građevina na Tibetu – palata Jumbulagang. Prema legendi, podignuta je u 2. veku, za vreme prvog tibetanskog kralja Nijatrija Cenpa.

Možda će vas zanimati i:

Ime palate znači "majka i sin", a unutar nje se nalaze murali koji živopisno prikazuju istorijske događaje i priču o prvom kralju Tibeta, te prvom komadu obradive zemlje.

Palata Jumbulagang ima dva dela, prednji je podeljen na nekoliko spratova, dok je zadnji četvrtasta kula.

Prema legendama, prvi budistički spisi pali su na krov palate u 5. veku. Ovi tekstovi se nazivaju "Strašna tajna" i sadrže oko 400 svetih spisa. U to vreme niko nije mogao da ih pročita, mada su verovali da će se dešifrovati kasnije, kada za to dođe vreme.

O palati se brine osam monaha koji u njoj žive i čuvaju je od lopova, kako se istorija ne bi ponovila. Naime, pre dvadesetak godina lopovi su ukrali vredne kipove.

Nedaleko od palate je plodna dolina za koju se smatra da je prvo obrađeno polje u Tibetu, pišePun kufer. Poljoprivrednici koji posete dolinu često sa sobom ponesu šaku zemlje kako je posuli po svom polju kad se vrate kući.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka