Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Središnja tačka na čuvenom Putu svile: Veličanstveni Tamerlanov grad - Samarkand (FOTO)

Tokom svoje istorije duže od 2.700 godina, zidovi ovog grada bili su nemi svedoci brojnih važnih događaja u istoriji civilizacije.

 samarkand_1146157655.jpeg Izvor: Shutterstock

Danas na krajnjem istoku Uzbekistana, grad nesvakidašnje lepote - Samarkand - osnovan je oko 700. godina pre nove ere i bio je prestonica Tamerlanovog Timuridskog carstva.

Tokom svoje istorije duže od 2.700 godina, zidovi ovog grada bili su nemi svedoci brojnih važnih događaja u istoriji civilizacije – kroz njegove kapije je prošao Aleksandar Veliki, 1220. godine je zamalo uništen od strane Džingis-kana, a bili su tu i brojni arapski osvajači...

Možda će vas zanimati i:

Bio je poznat i kao središnja tačka na čuvenom Putu svile.

I slavni Marko Polo je pisao o ovom "veoma velikom i divnom gradu".

Tamerlan je u istoriji ostao poznt kao surov vladar i jedan od najvećih osvajača, ali je cenio umetnost i nauku - što se najviše vidi u gradovima koji su ostali iza njega: Smarkandu i Heratu.

Samarkand je veliki procvat doživeo za vreme vladavine Tamerlanovog unuka Ulugbega, koji je za 40 godina izgradio naučnu školu koja je okupljala najbolje astronome i matematičare, kao i nadaleko čuvenu opservatoriju.

Spisak slavnih građevina iz duge i bogate istorije Samarkanda koje su postale izuzetno vredne turističke atrakcije u ovom delu Azije veoma je dug.

Kultura Samarkanda se razvijala na temeljima iranske, indijske, mongolske, zapadnjačke - i svaki od tih uticaja vidljiv je i danas.

Njegovo srce bio je i ostao Registan, javni trg na kojem su se ljudi okupljali kako bi prisustvovali slavljima, saslušali kraljevske proklamacije, a tu su se vršila i javna pogubljenja. U ovom centru srednjovekovnog Samarkanda nalazile su se tri važne medrese, Ulugbegova opservatorija, Šah-i-Zinda, mauzolejski kompleks podignut u XV veku u čast Kusam ibn Abasu, koji je doneo islam na ovo tlo.

Poznat je i po velikom broju džamija, od kojih je bitno pomenuti onu nazvanu po Tamerlanovoj ženi Bibi-Hanum, koja ju je prema legendi i izgradila. Predstavlja jednu od najviših građevina Samarkanda, a srušena je u zemljotresu 1897. godine, nakon čega je rekonstruisana.

Samarkand je danas konzervativan gard. Ima tek nekoliko klubova i barova, ali je broj hortela i restorana dovoljan. 

Od 2001. godine nalazi se na Uneskovom spisku svjetske kulturne baštine i u njemu živi nešto više od 500.000 ljudi. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka