Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je Krakov mesto zmajeva i studenata? 8 zanimljivosti o ovom evropskom gradu

Brojne legende, bogata istorija i očuvano staro jezgro čine Krakov jednim od najposećenijih gradova starog kontinenta.

 krakov_1683544735.jpg Izvor: Shutterstock

1. Krakov je drugi najveći grad u Poljskoj, smešten u njenom južnom delu na obalama reke Visle.

2. Sadašnji grad je nastao u 7. veku. Osnovan je na mestu naselja koje potiče iz kamenog doba i razvio se drugog najvažnijeg grada današnje Poljske. Nastao je kao zaselak na brdu Vavel i već do 365. je zabeležen kao trgovački centar slovenske Evrope. 

Možda će vas zanimati i:

3. Glavni trg – Rynek, smešten u središtu Starog gradskog jezgra. Sa površinom od 4 ha on je drugi po veličini trg u Evropi.

4. Legenda kaže da je u XIII veku prilikom jedne najezde Tatara dežurni stražar sviranjem u trubu obavestio građane o približavanju neprijatelja. Iako su gradske kapije na vreme zatvorene jedna tatarska strela uspela je da pogodi svirača u grlo pre nego što je uspeo da završi melodiju.

Danas se njemu u čast sa više kule bazilike Svete Marije čuje karakterističan zvuk trube koja zasvira četiri puta, naglo prekidajući melodiju svaki put – to je tzv. prekinuta melodija.

5. Jagelonski univerzitet osnovan je 1364. godine pod nazivom "Krakovska akademija", što ga posle Karlovog univerziteta u Pragu čini drugim najstarijim univerzitetom u centralnoj Evropi.

6. U Krakovu živi 750.000 ljudi, a od tog broja oko 200.000 čine studenti, što ga svrstava među najveće studentske gradove u Evropi.

7. U galeriju Poljskog slikarstva nalazi se čuvena slika Leonarda da Vinčija Dama s hermeliom.

8. Legenda o zmaju je verovatno najpoznatija od brojnih legendi koje se vezuju za ovaj grad. Po toj legendi, u vreme kralja Krakusa pojavio se zmaj koji se nastanio u pećini ispod brda Vavel.

Zmaj je uništavao okolna sela, hranio se stokom, ali i devojkama. Zato je kralj naredio da se zmaj ubije, a onome koji u tome uspe nudio je ruku svoje kćeri. Nakon mnogih bezuspešnih pokušaja brojnih vitezova, zmaja je uspeo da pobedi jedan obućar.

Mudri obućar se dosetio da kupi ovcu, natopi njenu vunu sumporom i takvu je prinese zmaju kao žrtvu. Proždrljivi zmaj je pojeo ovcu, posle čega je osetio neverovatnu žeđ. Spustivši se do obala reke Visle, počeo je da pije vodu u ogromnim količinama. Nakon što je popio pola reke, zmaj je eksplodirao.

9. U Krakovu se svake godine u junu od održava Festival zmajeva.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka