Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedno od sedam čuda Portugala: Kraljevska palata crvene i žute fasade na samom vrhu grada dvoraca (FOTO)

Palata Pena se nalazi u čuvenom portugalskom gradu dvoraca čiju je izgradnju naručio kralj.

 palata-pena_372152527.jpg Izvor: Shutterstock

Kada se nemaški grof Gota oženio mladom portugalskom kraljicom Dona Marijom II i postao kralj Portugalije Don Ferdinand II dobio je priliku da putuje državom i uči više o kulturi, društvu i istoriji Portugalije.

Na jednoj aukciji 1838. godine kupuje stari manastir u mestu Sintra s ciljem da ga pretvori u letnju rezidenciju kraljevske porodice.

Možda će vas zanimati i:

Kao vrsni poznavalac i zaljubljenik u umetnost, želeo je da sagradi palatu koja bi bila spoj antičke, renesansne i orijentalne arhitekture. Za realizaciju njegove zamisli angažovan je nemački arhitekta Baron fon Ešvege.

Početak restauracije krenuo je od monaških kelija koje je rušio i proširivao, a kada je uvideo da sama kvadratura manastira ne priliči kraljevskoj porodici, odlučio je da dozida novo krilo, piše natrotinetupocelomsvetu.com.

Danas palatu, koja se nalazi na najvišoj tačci u Sintri, čini nekoliko zgrada sa malim i velikim kulama.

Vidljiva je i jasna razlika između starog i novog krila palate, pa tako crvena fasada označava zidine starog manastira, dok druge boje fasade predstavljaju dozidana krila.

 palata-pena-0347067662.jpg Izvor: Profimedia

Kada se krene ka unutrašnjem dvorištu i vidikovcu najjači utisak ostavlja jedinstveno vajarsko remek delo – Tritonov luk.

Simbolika Tritona, kao i razlog zbog kojeg je "umetnut" u palatu, ostala je do dana današnjeg enigma. U pitanju je mitološko biće, pola čovek-pola riba.

Tritonu se noge završavaju kao peraja što simbolizuje donji – podzemni svet, dok njegova glava koja izvire iz stabla predstavlja svet iznad zemlje. Na fasadi dominiraju školjke (iz jedne izranja Triton), kao i mnogobrojni fantastično izvajani korali koji ih okružuju. U rukama drži grane stabla iz kojih izranja njegova glava, dok lišće vinove loze izgleda kao da se penje na gornji sprat. Same biljke, pa i stablo predstavljaju zemaljski svet.

Posle smrti portugalske kraljice Marije, kralj Ferdinand II oženio se svojom ljubavnicom, operskom pevačicom groficom Eldom, sa kojom se uselio u Palatu kada je konačno bila završena – 1885. godine. Međutim, nije u njoj dugo živeo, preminuo je već sledeće godine.

U ovom dvorcu jedno vreme živeo je i poslednji portugalski kralj sve dok nije prognan iz zemlje.

Godine 1910. državnim dekretom palata sa kompletnim kraljevskim nameštajem i pokućstvom postaje muzej.

 Triton
Triton
Izvor: FLPA/Derek Hall / FLPA / Profimedia

Park Pena

Palata poseduje i veličanstvene parkove koji se nalaze na oko 85 hektara. U parku se nalaze brojne vrste, kako drveća, tako i biljaka, koje rastu samo u određenim delovima sveta, a koje su kraljevi donosili sa putovanja i sadili upravo ovde.

Od najviših sekvoja čiji životni vek može biti i po 2000 godina, drveta ginkgo bilobe čiji najstariji fosili datiraju iz vremena dinosaurusa pa sve do biljaka koje rastu samo u amazonskim prašumama, Meksiku, Maroku…

Palata je pod zaštitom UNESCO i uvrštena je na listu "Sedam čuda Portugala", a takođe je koristi i predsednik države prilikom nekih dipolmatskih prijema.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka