Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neki su nam vrlo blizu: 5 manje poznatih ali zadivljujućih srednjovekovnih gradova u Evropi (FOTO)

Novinari koji se bave putovanjima u magazinu Times, napravili su listu od pet zadivljujućih srednjovekovnih gradova u Evropi koje bi trebalo da posetite.

 orvieto_1172238700.jpg Izvor: Shutterstock

Srednji vek je bio turbulentan period u istoriji Evrope. To je period kada je počela da se stvara ideja o kulrurnoj različitosti, što se oslikava i u arhitekturi.

Times Travel izabrao je pet malo manje poznatih, ali zadivljujućih srednjovekovnih evropskih gradova koje bi trebalo da posetite.

Možda će vas zanimati i:

Obidos, Portugal

Svaki kutak ovog živopisnog srednjovekovnog grada koji se nalazi u centralnom Portugalu, mogao bi da se nađe na razglednici.
Dok se lutate gradom koji je ograđen zidinama, naići ćete na bedeme tvrđave i dobro očuvan srednjovekovni zamak. Uživaćete u svakom koraku dok šetate ulicama između belih kućica kojima je ispunjan.

Perast, Crna Gora

Za Perast kažu da izgleda kao da se parče Venecije odvojilo, plutalo Jadranskim morem, a onda usidrilo u Boku Kotorsku.
Iako ima samo jednu glavnu ulicu, ovaj mali grad ima 16 crkava i 17 nekadašnjih velelepnih palata. Grad od kamena i na kamenu umetnut je u brdo na samoj obali zaliva i danas je atrakcija turistima i mnogobrojnim kruzerima koji dolaze da mu se dive.

 Perast
Perast
Izvor: Filatova Olga / Shutterstock.com

Orvieto, Italija

U Italiji postoji mnogo srednjovekovnih gradova smeštenih na vrh brda, a Orvieto , iako manje poznat, sasvim ravnopravno može da stoji u samom vrhu liste. Smešten na drevnoj visoravni od sedre koja gleda na valovita brda Umbrije, Orvieto je poslastica za oči. Zvezda ovog mesta je katedrala optočena mozaikom, i ukrašena ružama. Katedrala datira iz 14. veka, i na njoj se prepoznaje nekoliko stilova gradnje, a najdominantniji su romanički i gotički.

 Orvieto
Orvieto
Izvor: Shutterstock

Lion, Francuska

Ako želite da upoznate srednjovekovne gradove u Evropi, ne biste smeli da propustite Lion. Grad Lion je deo izuzetno bogatog istorijskog okruga, koji je do danas dobro očuvan, kao i sam njegov centar Vieux Lyon. Takođe, možete da vidite impozantnu katedralu Svetog Jovana u četvrti Sent Žan.

Dalje možete da uživate u lutanju kaldrmisanim ulicama i da uživate us vemu što ovaj gradić ima da ponudi.

Grijer, Švajcarska

Grijer je nezvanična prestonica - sira i čokolade! Prostire se na oko 30 kvadratnih kilometar, od čega je deo zemlja za obrađivanje, a deo šume. Na preostaloj površini izgrađene su kućice koje su mahom sačuvale svoju srednjovekovnu arhitekturu. Panoramom dominira dvorac iz 13. veka, u kom ćete otkriti tajnu lokalnih žena-heroja koje su koristile svoje koze tokom ratova.

Grijer važi i za savršen grad za vikend-beg, i uvršten je u ponudu mnogih agencija.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka