Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrijte kako su izgledale luksuzne rimske vile u Efesu: Raskošan život elitnog stanovništva iz 1. veka (FOTO)

Spoljašnji izgled ovih vila je prilično jednostavan, ali je unutrašnjost razmetljiva.

 raskosne-kuce-rimskog-carstva_1450688678.jpg Izvor: Shutterstock

Yamaçevler je mesto na padinama brda u kom se nalaze dobro očuvane rimske kuće, koje pružaju uvid u raskošan život elitnog stanovništva Efesa.

Pre nego što su na ovom području izgrađene kuće, na njemu je bilo antičko groblje. Rimljani su u 1. veku nove ere, ovde podigli kuće, koje su pretrpele nekoliko rekonstrukcija.

Možda će vas zanimati i:

Najstarija otkrivena kuća potiče iz perioda vladavine cara Avgusta, a jedna od rekonstrukcija se desila u periodu kada je upravnik Efesa bio izvesni Lisimahos.

Spoljašnji izgled kuća prilično je jednostavan, ali je unutrašnjost razmetljiva. Kuće su imale peristil - otvoreno pravougaono dvorište sa fontanom okruženo hodnicima koji su oivičeni stubovima.

Neke kuće imaju dva ili tri sprata. Donji spratovi su rezervisani za jedinice kao što su dnevni boravak, kuhinju i druge prostorije namenjene svakodnevnim potrebama, dok su se na gornjim spratovima nalazile spavaće sobe.

Kuće imaju sistem grejanja nalik hamamu. Centar tog sistema se koristio kao kupatilo, a odatle se cevima toplota prenosila u ostale delove kuće. Kuće su takođe imale i toplu vodu i toalete.

Kao građevinski materijal korišćeni su kamen, cigla i malter, a kuće su malterisane i spolja i unutra.

Na podovima kuća rađeni su mozaici ili su popločavani mermerom, dok se na zidovima nalaze freske i mermerne obloge. Mozaici uključuju geometrijske šare, kao i mitološke scene i figure. Na freskama su prikazane životinje, muze, ali svakodnevni život i pozorišne scene.

Brojne biste careva, carica i filozofa otkrivene su tokom iskopavanja. Pronađen je i veliki broj ukrasnih artefakata od bronze, mermera, terakote, slonovače i stakla, kao i nakita, igračaka, medicinskih i kozmetičkih instrumenata, bočica za parfeme i uljanih lampi od raznih materijala.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka