Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta sve krije grad koji znači radost? Od trgovačkog mesta, preko Malog Pariza i komunističke prestonice, do BUKUREŠTA

Upoznajte Bukurešt!

 bukurest_519805588 Izvor: Shutterstock

U rumunskoj pokrajini Vlaškoj, na sedam brda leži grad kroz koji protiču dve reke, a čije ime znači - radost. Prvi dokumenti o Bukureštu, glavnom gradu Rumunije, potiču iz 1459. godine, mada se zna da je ovo područje od 11. veka mesto na kom su se sretali trgovci i putnici.

Bukurešt je jednom bio poznat i kao Mali Pariz! Karol I Rumunski, koji je živeo krajem 19. i početko 20. veka, je tokom svoje vladavine angažovao francuske arhitekte da gradu daju veliki sjaj. Iako je pretrpeo velika rušenja, više od petine centralnog dela grada koje su porušene 1980-ih godina kako bi se grad potpuno preoblikovao po zamisli Nikolaja Čaušeskua, ostatke Malog Pariza i dalje možete da vidite ako prošetate Avenijom Pobede, u kojoj se nalaze neke od najelegantnijih zgrada i spomenika.

Možda će vas zanimati i:

Iz pariškog perioda je Palata Kantakuzina je jedna od najekstravagantnijih zgrada koja sad predstavlja muzej rumunskog kompozitoru Žoržu Enesku.

Nakon burnog perioda koje je grad preživeo tokom vladavine Čaušeskua, zgrade Starog grada su se polako obnavljale, a kaldrmisane ulice su transformisane u jednu od najživljih noćnih zona u Evropi. Šarmu Starom gradu Bukurešta doprinose restorani, kafići, pozorišta i knjižare.

Rumunski Ateneum, na trgu Revolucije, jedna je od najsvečanijih zgrada iz XIX u Bukureštu. Podseća na antički grčki hram sa kupolom visine 41 metra, a unutrašnjost je ispunjena istkanim zlatnim lišćem, mermernim balkonima i spiralnim stepenicama. Koncertna dvorana je dugačka 70 metara i u njoj se nalazi monumetalna freska koja opisuje rumunsku istoriju.

Na trgu Revolucije je i nekadašnja Kraljevska palata, a današnji Nacionalni muzej. 

Ne zaboravite, ma da je to i nemoguće zaboraviti, da obiđete najveću zgradu u Evropi i drugu po veličini upravnu zgradu na svetu (posle Pentagona). Palata parlamenta u Bukureštu je poznata i po svojoj raskonošnosti i kiču, luksuzu koji je Čaušesku predvideo za sebe pre nego što je smenjen s vlasti.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka