Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ovim kućicama nalaze se obučeni ostaci oko 10.000 ljudi: Misteriozni ruski GRAD MRTVIH

Mnoštvo misterija okružuje groblje koje se nalazi neposredno iznad granice sa Gruzijom.

 ruski-grad-mrtvih_1265355499 Izvor: Shutterstock

Neposredno ispred udaljenog ruskog sela Dargavs nalazi se srednjovekovna nekropola koja se prikladno naziva "Grad mrtvih". Ovo drevno groblje čuva posmrtne ostatke više od 10.000 ljudi - od kojih mnogi tu i dalje leže obučeni. Pojedini meštani veruju da svako ko se usudi da uđe - odatle se neće vratiti živ. Iako mnoštvo misterija okružuje ovo groblje koje se nalazi neposredno iznad granice sa Gruzijom (čak je i tačan datum izgradnje još uvek nepoznat), istoričari postepeno otkrivaju celu priču ovog neobičnog mesta, piše BBC Travel.

Možda će vas zanimati i:

Od 16. veka ovaj udaljeni južni deoruske zemlje koristio se kao groblje; njegovo poreklo je, međutim, još uvek nejasno. Jedna teorija kaže da, kada je teritorija bila siromašna tokom mongolsko-tatarske invazije u 13. veku, lokalno stanovništvo koje živi u ovoj 17 kilometara dugoj dolini kavkaskih planina počelo je da stvara ove slične nadzemne kripte radi očuvanja prostora. Druga teorija sugeriše da je Grad mrtvih nastao prema indoiranskoj tradiciji koju su uspostavili doseljenici Sarmati koji su se naselili u južnoj Rusiji. Naime, oni su iz poštovanja prema Zemlji svoje mrtve sahranjivali iznad nje.

Danas ovo mesto čini 99 izvanredno očuvanih srednjovekovnih kripti sa zakrivljenim krovom i sa jednim prozorom. Neki od leševa unutra su toliko dobro očuvani da se meso i dalje nalazi na njihovim kostima.

Priča o Gradu mrtvih takođe uključuje još jedan deo istorije regiona: niz epidemija kuge u 17. i 18. veku. Postoje dokazi da su se zaraženi  karantin provodili u kriptama dok su čekali da im se približi smrt. Neka tela unutar kripta su zakopana u drvenim kovčezima koji podsećaju na čamce, a čak je otkriven i jedan leš sa veslom pored. Pošto u blizini nema toliko velikih reka - kojima može da se plovi, neki istoričari misle da su nekadašnji stanovnici verovali da do neba mora da se pređe reka.

Mnogi posetioci dolaze na ovo groblje da vide izuzetno očuvanu srednjovekovnu arhitekturu, ali istoričarka Luidmila Gaboeva veruje da je ovo groblje simbol nečeg većeg - večitog straha od smrti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka