Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVDE SVI ŽELE DA SE FOTOGRAFIŠU! Igra svetlosti i talasastih stena učinila je ovaj kanjon jednim od najlepših na svetu

Kanjon Antilope je najfotografisaniji na svetu, posle Petre u Jordanu.

 kanjon-antilope_205602199 Izvor: Shutterstock

Kanjon Antilope (Antelope Canyon) nalazi se u, možda najfotogeničnijoj, američkoj državi – Arizoni. Egzotičnosti kanjona doprinosi i činjenica da se nalazi u zemlji Navaho Indijanaca.

Ovaj kanjon je poznat i kao slot-kanjon (kanjon-prorez) najfotografisaniji je na svetu, posle Petre u Jordanu. Deli se na dva dela – Gornji (The Crack, Pukotina) i Donji (The Corkscrew, Vadičep). Navahosi imaju svoje, teško upamtivo ime za kanjon, Ce Bighanilini, što znači "Mesto gde voda teče kroz stene", pišeTravel Magazine.

Možda će vas zanimati i:

Danas se Kanjon Antilope, sa nestvarnim crvenim talasastim stenama i svetlom koje izdašno sunce Arizone sipa pod neobičnim uglovima u "proreze" kanjona, svrstava u najlepše prizore na planeti. Zanimljivo je da je pristup dopušten tek 1997. godine, kada su u rezervatu Navahosi stvorili park za turiste, što im je donelo veliki prihod od turizma.

Gornji kanjon je češće posećen iz dva razloga: put kojim se ide nalazi se na nivou zemlje i nema penjanja, a zraci svetlosti koji stvaraju spektakularne efekte mnogo su češći u Gornjem, nego u Donjem kanjonu. Oni se dešavaju uglavnom leti i uglavnom sredinom dana, kada se sunce nalazi najviše na nebu, pa je to omiljeno vreme za posete turista, iako je vrućina često nesnosna. Zraci se ne pojavljuju između 15. marta i 7. oktobra.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Donji kanjon se na navaho jeziku naziva Hazdistazi i u prevodu znači "Spiralni stenoviti lukovi". Nalazi se nekoliko kilometara dalje. Pre postavljanja metalnih stepenica moralo se veoma umešno planinariti i pentrati merdevinama. I sada je to zahtevnija deonica od Gornjeg kanjona. Donji kanjon je duži, uži i negostoljubiviji; samo za prave avanturiste. Pa opet, ovde je svetlo bolje rano ujutro i kasno popodne, pa je lako napraviti dobar plan za posetu oba kanjona.

Američki Jugozapad smatra se zemljom koja je divlja, pitoreskna i koja oduzima dah. Nisu evropski režiseri uzalud bili oduševljeni ovim delom sveta: Arizona Dream, Baghdad Café, Paris, Texas. Setite se samo ovih naslova i biće vam jasno. Bićete i vi oduševljeni igrom prirode u pustinji i stenama.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka