Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dopašće vam se na prvi pogled: Ovaj zamak je imao buran život, ali sada je dobro i uspešno očarava posetioce! (FOTO)

Izgrađen u 15. veku, Koka je, kao i svaka tvrđava, imao buran život.

 dvorac-koko_435649027 Izvor: Shutterstock

Castillo de Coca ili dvorac Koka. Ko bi očekivao da iza simpatičnog imena Koka stoji jedno megalomansko zdanje?

Reč je o španskoj tvrđavi smeštenoj u središtu zemlje, kraj grada Koka – koje je poznato po tome što se u njemu rodio rimski car Teodosije I Veliki.

Možda će vas zanimati i:

Tvrđava je izgrađena u 15. veku, od cigle i krečnjaka. Orijentalni stil gradnje, tzv. mudejar, bio je popularan u to doba u Španiji, a nastao je pod uticajem islamske umetnosti. Pored monumentalnih zdanja, korišćen je i u izgradnji hrišćanskih objekata.

Dvorac je bio u vlasništvu slavne aristokratske porodice poznate pod imenom Kasa de Alba de Tormes sve do sredine prošlog veka, kada prelazi u ruke Ministarstva poljoprivrede i biva proglašen nacionalnim spomenikom, pišePun kufer.

Kao i svaki dvorac, proživeo je buran život. Čim je izgrađen, svedočio je velikoj, ali neuspeloj pobuni stanovnika grada protiv vladavine Karla V, cara Svetog Rimskog Carstva.

Početkom 19. veka okupirala ga je francuska vojska koju nije brinulo što dvorac propada, a sve je kulminiralo kada ga je preuzela spomenuta porodica Kasa de Alba. Tada su s njega otkinuli delove mermera i prodali na aukcijama.

Srećom, danas je u sigurnim rukama, renoviran i otvoren za posetioce. U njemu možete da vidite staru kapelicu koju je uništio požar za vreme francuske okupacije, ali sada je preuređena u malu galeriju slika. Tu su i soba s originalnim oružjem korišćenim od 16. do 18. veka, 25 metara visok toranj, kao i staze uz zidove dvorca s kojih se pruža pogled na okolinu kojom teku čak dve reke.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka