Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepokorena kraljica Alepa: Srednjovekovna tvrđava preko koje se vekovima prelamala istorija (FOTO)

Ova srednjovekovna tvrđava je vekovima ponos Alepa.

 shutterstock_128929550 Izvor: Shutterstock

Monumentalna srednjovekovna tvrđava jedan je od ponosa sirijskog grada Alepa, glavni motiv njegovih razglednica i podsetnik na mučnu istoriju koja se prelama preko leđa stare civilizacije. Ovim prostorima prošli su Jermeni, Grci, Vizantinci, Osmanlije, a stradala je i u sukobima tokom bitke za Alep prošle decenije.

Možda će vas zanimati i:

Sam Alep jedan je od najstarijih naseljenih gradova u istoriji. Danas je jedan od kulturnih i verskih središta Sirije i Bliskog Istoka, a njegov stari deo uvršten je na listu svetske baštine Uneska.

Ovaj deo grada utvrđen je zidinama unutar kojih se nalaze Velika džamija, grobnica Zaharija, najveća natkrivena istorijska pijaca na svetu – Al-Madina Souq, dragocene palate i vile, Nacionalna biblioteka, i naravno – nepokorena tvrđava na brdu.

Od Avrama do modernih turista

Smatra se jednom od najvećih i najstarijih građevina na svetu koja je bila u funkciji čak 3 hiljade godine pre Hrista kada je na istom brdu izgrađen hram bogu Hadadu, bogu oluje i kiše.

Postoje priče kako je upravo praotac hršćana, muslimana i Jevreja – Avram – koračao ovim brdom sa svojom ovcom i nahranio gladne nenim mlekom.

Grčki vladar Seleuk I Nikator postavio je temelje tvrđave pa i danas mestimično možemo da se vidi helenski uticaj kada je u pitanju rasporedu ulica.

U 7. veku, kada je islam počeo da se širi sa Arabijskog poluostrva na istok i duž severne Afrike do Portugala i Španije, Alep je postao deo moćnog kalifata i politički je i ekonomski ojačao.

Tvrđava je služila za obranu grada tokom napada hršćanske vojske za vreme Krstaških ratova, a zasijala je i ojačala početkom 13. veka kada je vladao al-Zahir al-Gazi, poznatiji kao sin moćnog i poštovanog sultana Saladina.

Kasnije je delimično uništena tokom invazije Mongola, a za vreme Osmanlija njen značaj opada jer grad počinje da se širi van gradskih zidina. Poslednji udarac tvrđavi je zadao je zemljotres 1822. godine.

U 20. veku postala je turistička atrakcija i simbol grada. U njenom amfiteatru su se održavali koncerti i druga kulturna dešavanja, a sa njenih zidina prostirao se beskrajan panoramski pogled na hiljade zgrada, minareta, osvetljenih trgova i bazara.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Svetska baština u opasnosti

Pogled na okolinu i prostrane ulice sa redovima palmi, danas je zamenio pogled na ruševine i ratne ožiljke. Status Uneskove svetske baštine je zbog ratnih sukoba 2000-ih godina promenjen u "svetsku baštinu u opasnosti".

Procenjuje se da je između 30 i 60 posto starog grada delimično ili teško uništeno u sukobima. No, zahvaljujući restauracijama tvrđava je nedavno obnovljena i službeno otvorena za javnost. Određeni delovi još uvek su nedostupni jer su radovi u toku, ali polako se vraćaju život i nada.
Na kraju, ostaje “uteha” da je i ova tužna epizoda bila samo još jedna u ulozi koja joj je namenjena kao obrambenoj tvrđavi – pa kao takvoj i još jedna pobeda u nizu.

(Lidija Čulo/ punkufer.dnevnik.hr)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka