Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladarka iz senke: Dvorac u blizini Pariza čija lepota, ali i priča o vlasnici, bude interesovanje turista (FOTO)

Ko je famozna markiza, vladarka iz senke čiji je dvorac upisan kao jedan od najvažnijih istorijskih građevina Francuske?

 dvorac-de-mentnon_1037862271 Izvor: andre quinou/Shutterstock

Izgradnja dvorca počela je u 13. veku a završila se tek u 18. Razlog za dugu izgradnu su ukusi vlasnika koji su se smenjivali i svaki put tražili nešto drugačije.

Ali, kada ga je u 17. veku preuzela Fransoaz d'Obinje, markiza de Mentnon, dvorac je pregrađen po njenom ukusu i zauvek ostao poistovećen s njom i upamćen kao rezidencija druge supruge kralja Luja XIV.

Za kralja Sunca već svi znamo – ušao je u istoriju kao jedan od najmlađih i najdugovečnijih vladara, nasledivši krunu sa svega 5 godina, i držeći je na glavi čak 72. No, ko je famozna markiza, vladarka iz senke čiji je dvorac upisan kao jedan od najvažnijih istorijskih građevina Francuske?

Možda će vas zanimati i:

Nekrunisana kraljica Francuske

Iako su u to doba brakovi često dogovarani iz ekonomske koristi, pisma Luja XIV svedoče kako je kralj zaista bio zaljubljen u markizu de Mentnon.

Premda se za markizu govori da je druga supruga kralja Luja XIV, njihov brak nikad nije bio ozvaničen niti je ona ikad postala kraljica. Delovala je iz senke, kao njegova savetnica koja je imala veliki uticaj na njega zbog čega su je smatrali i jednom od najmoćnijih osoba u kraljevstvu.

 Markiza de Mentnon
Markiza de Mentnon
Izvor: Shutterstock

Interesovala za politiku i socijalna pitanja, a osnovala je i školu za devojčice i devojke iz plemićkih porodica koje su vremenom izgubile bogatstvo i moć. Odlučila je da pomogne ženskoj deci iz porodica koje su postale siromašne nakon što su brojni plemići stradali u ratovima ili deo bogatstva dali kralju na upravljanje.

Ali nisu samo njeni motivi nisu bili samo ekonomske prirode. Madam Fransoaz i sama je bila rođena u zatvoru u koji je njen otac poslat jer je bio hugenot. Kada joj je umrla i majka, starateljstvo je pripalo kumi, grofici od Noijana, preko čijih poznanstava je poslata u dvor da bude dvorska dama. Bila je zadužena za starnje o deci koju je kralj imao sa ljubavnicom Madam de Montspan. Inače lukava, Madam de Montspan nije mogla ni da pretpostavi da bi se kralj zaiteresovao za, od njega stariju, i uvek u strogoj tamnoj odeći, Fransoaz d'Obinje.

Nakon smrti Luja XIV ostala je aktivna u politici i diplomatiji, pa ju je posetio i ruski car Petar Veliki.

Umrla je 1719. godine, a njoj u čast nazvano je i ostrvce Nove Škotske: Isle Madame. Ipak, ono što danas ostaje najveći i najlepši podsetnik na francusku nekrunisanu kraljicu jeste upravo dvorac Mentnon.

Nalazi se u mestu Mentnon, na severu Francuske. Inače, ovde se nalazi još jedna poznata turistička atrakcija, a to je akvadukt čiju je izgradnju platio Luj XIV kako bi dopremio vodu iz reke Eure za navodnjavanje vrtova Versaja. Možete ga videti u blizini dvorca – biće vam jasno zašto ga zovu "delom dostojnim Cezara".

 Akvadukt Luija XIV
Akvadukt Luija XIV
Izvor: Pack-Shot/Shutterstock

(Pun kufer/nationalgeographic.rs)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka