Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi najveći grad na svetu: 17 zanimljivosti koje možda niste znali o Tokiju

Veliki Tokio s populacijom od preko 35 miliona stanovnika najveće je metropolitansko područje na svetu.

  Izvor: Club4traveler/Shutterstock

U bukvalnom prevodu Tokio znači "istočna prestonica", a u njoj živi skoro 40 miliona ljudi (sa okolinom).

Na preko 8.050 kvadratnih kilometara, Tokio se sa Jokohamom, Kavasakijem, Chibom i Saitamom prostire na preko 8.050 kvadratnih kilometara. To područje se zove Veliki Tokio s populacijom od preko 35 miliona stanovnika i najveće je metropolitansko područje na svetu.

Možda će vas zanimati i:

1. Tokio je osnovan u 12. veku pod imenom Edo.

2. Bio je prvi najveći grad na svetu kada je 1962. godine dostigao 10 miliona stanovnika.

3. U periodu kada se približava festival cvetanja trešnje, vesti na svim televizijama i radijima u Tokiju uvek započinju s informacijom u kojoj su fazi cvetovi trešnje širom Japana.

4. Distrikt Harajuku spada u najposećenije tokijske četvrti. Jedan od razloga tome je svakako Jojogi park (Yoyogi) u kome se nalazi hram Meiji Džingu (Meiji Jingu Shrine).

Ovaj hram je posvećen caru Meiji i carici Šoken (Shoken) koji su preminuli na početku 20. veka. Ceo ovaj park sa hramom predstavlja poseban doživljaj na proleće kada procveta japanska trešnja, i kada fotografije sa ovog mesta preplave ceo svet.

5. Ošija (oshiya) ili gurači putnika su zaposleni tokijskih železnica, a njihov posao je da doslovno guraju ljude u vozove za vreme najvećih gužvi.

6. Carska palata u Tokiju je otvorena samo za vreme carevog rođendana i Nove godine, tokom ostatka godine je zatvorena.

Rezidencija japanskog cara je izgrađena na ruševinama starog dvorca Edo, u kojem je živela dinastija Tokugava, koja je vladala Japanom od početka 17. veka do sredine 19. veka. Nova carska palata je izgrađena 60-ih godina prošlog veka i sastoji se od nekoliko zgrada, a obuhvata površinu od 1.15 kvadratnih kilometara.

 Carska palata, Tokio
Carska palata, Tokio
Izvor: Guillermo Olaizola/Shutterstock

7. 3,64 miliona je prosek putnika koji prođu kroz stanicu Shinjuku, što je čini najprometnijom železničkom stanicom na svetu. 

8. Hoteli-kapsule se nalaze po celom gradu. Sobe u tim hotelima su veličine prosečnog frižidera, a svaka ima TV i WiF.

9. Tokio je "vlasnik" najpoznatije riblje pijace na svetu. Na pijaci Cukidži, koja se prostire na preko 54 hektara površine, dnevno se proda preko petsto hiljada tona morskih plodova, vrednih oko 28 miliona američkih dolara.

10. A vlasnik je i najpoznatije raskrsnice na svetu - Šibuje koja ima pet prelaza za pešake i 10 saobraćajnih traka. Kažu da samo u jednoj izmeni prođe više od 2000 ljudi, a svakih 30 minuta ovde prođe više od 40.000 ljudi. Upravo ovde se organizuje doček Nove godine, kao i proslava Noć veštica, koja je sve popularnija među japanskom omladinom.

Možda će vas zanimati i:

11. Kvart Šibuja je poznat i po psu Hačiko, čija statua postoji na mestu gde je svaki dan 10 godina čekao svog vlasnika koji je iznenada umro. Ova priča je obavezna u školama Japana jer decu od malena uči o odanosti.

12. Tempura je posle sušija najpoznatije japansko jelo koje podrazumeva smesu u kojom se oblaže voće, mesto ili riba, a zatim se prži u dubokom ulju.

13. Iako je jedna od najpopularnijih atrakcija Tokija, planina Fuđi vidljiva je manje od 180 dana godišnje zbog oblaka i zagađenja vazduha.

14. Tokio ima preko 100 univerziteta i fakulteta što je najveća koncentracija fakultetskih institucija u jednom gradu na svetu. Jedna trećina studenata u Japanu studira u Tokiu.

15. Tokio je trebao da bude domaćin letnjih Olimpijskih igara 1940. godine, ali su iznenada igre pripale Helsinkiju pre nego što su bile otkazane zbog Drugog svetskog rata.

16. Tokijski Diznilend je prvi Dizni zabavni park van granica SAD-a, i u njemu je zaposleno preko 20.000 ljudi. 

17. Ajfelov toranj poslužio je kao inspiracija za Tokijski toranj. Toranj se farba svakih pet godina, a sam proces bojanja traje 12 meseci.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka