Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na litici: 8 mesta koja ne smete propustiti u Ohridu

Ako se nađete u Ohridu, ovo su mesta koja ne smete propustiti da obiđete.

  Izvor: Lev Levin/Shutterstock

Ohridsko jezero važi za jedno od najvećih prirodnih jezera u Evropi i nalazi se na UNESCO listi Svetske baštine. Njegova maksimalna dubina iznosi skoro 290 metara, a te dubine su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstam, od kojih su mnoge endemske, poput čuvene ohridske pastrmke i ohridskog sunđera.

Obala Ohridskog jezera je u kontinuitetu naseljena vekovima, a pouzdano se zna da je u III veku pre nove ere na ovom mestu postojalo grčko naselje pod imenom Lihnidos.

Možda će vas zanimati i:

 Dolaskom Rimljana, Ohrid je postao značajan regionalni centar, a u V veku postaje centar hrišćanstva i u njemu nastaje Ohridska arhiepiskopija.

Današnje ime - Ohrid - dobio je od Slovena, zbog svog položaja iznad jezera: "vo hrid", odnosno na litici.

U IX veku odavde su delovali Ćirilo i Metodije, a njihovu misiju nastavili su njihovi učenici Kliment i Naum, braća rodom iz Ohrida, čiji kult se živo zadržao do danas.

Na prelazu iz IX u X vek Ohrid je prestonica Samuilovog carstva, otkad potiče i tvrđava na najvišoj tački grada.

Pre dolaska Turaka Ohrid je imao ukupno 365 crkava - za svaki dan u godini. Danas je taj broj dosta manji, ali one - svojom karakterističnom arhitekturom i duhovnim nasleđem - predstavljaju "dušu" Ohrida.

1. Samuilova tvrđava

 Samuilova tvrđava, Ohrid
Samuilova tvrđava, Ohrid
Izvor: Shutterstock

 Iznad grada nalazi se Samuilova tvrđava, građena na prelazu iz IX u X vek. Tvrđava je značajno stradala u srednjem veku, a obnovljena je 2003. godine, i danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija grada.

2. Antički teatar

 Antički teatar, Ohrid
Antički teatar, Ohrid
Izvor: Shutterstock

 Antički teatar u Ohridu nalazi se u blizini Gornje kapije i ulaza u Samuilovu tvrđavu. Izgradnja teatra vezana je za kraj 3. i početak 2. veka p.n.e. 

U doba Rimljana na ovom mestu su se odigravale i gladijatorske borbe. Veruje se i da je ovo bilo mesto pogubljenja mnogih hriščana tokom rimskih progona.

3. Plaošnik

 Crkva Svetog Pantelejmona na lokalitetu Plaošnik
Crkva Svetog Pantelejmona na lokalitetu Plaošnik
Izvor: Shutterstock

 Crkva Svetog Pantelejmona na lokalitetu Plaošnik, ima kontinuitet religijskog okupljališta još od ranohrišćanskog perioda. Današnja crkva je verna rekonstrukcija hrama onakvog kakav je krajem IX veka podigao Sveti Kliment.

4. Sveta Sofija

 Crkva Svete Sofije, Ohrid
Crkva Svete Sofije, Ohrid
Izvor: Shutterstock

 Istorija crkve Svete Sofije je duga i burna. Sagrađena je u IX veku kao trobrodna ranohrišćanska bazilika. U vreme vladavine Osmanskog carstva bila je pretvorena u džamiju, a današnji izgled je dobila u XIV veku, nakon više dogradnji.

Sveta Sofija se smatra jednim od najznačajnijih spomenika kulture u Makedoniji, zbog svoh istorijskog zanačaja, ali i izuzetne arhitekture i bogatog fonda fresaka iz XI i XII veka.

5. Sveti Jovan Kaneo

 Crkva Svetog Jovana, poznatija kao Kaneo, Ohrid
Crkva Svetog Jovana, poznatija kao Kaneo, Ohrid
Izvor: Shutterstock

 Mnogi smatraju da se crkva Svetog Jovana, poznatija kao Sveti Jovan Kaneo, nalazi na najlepšoj poziciji u gradu - na visokoj litici sa koje se priža očaravajući poged na jezero. Naziv je dobila po selu nadomak kog je izgrađena, a koje je danas samo deo Ohrida. Crkva je podignuta najverovatnije u XIV veku, pod jakim uticajem jermenske arhitekture.

6. Crkva Bogorodice Perivlepte

 Crkva Bogorodice Perivlepte, Ohrid
Crkva Bogorodice Perivlepte, Ohrid
Izvor: Shutterstock

 Nakon što su Osmanlije srušile crkvu Svetog Klimenta u crkvu Bogoridice Perivlepte su prenešene relikvije Klimenta Ohridskog - pa su je slijedećih stoljeća zvali crkva sv. Klimenta. Crva je jedno vreme, tokom vlasti Osmanlija i pretvaranja crkve Svete Sofije u džamiju, bila i saborna crkva Ohridske arhiepiskopije.

Kao i sve druge, karakteriše je način gradnje pristigao i Konstatinopolja, kamenom i opekom, kao i fasadni ukrasi - meandar, šahovsko polje i riblja kost.

7. Kuća Robevih

 Kuća Robevih, Ohrid
Kuća Robevih, Ohrid
Izvor: Shutterstock

 Duž glavnih pešačkih ulica starog grada gradile su se spratne kuće orijentalnog tipa. Uzbrdo ,prema tvrđavi ,mogu se videti očuvane varoške kuće i iz XIX veka.

I kasniji stanovnici varoši gradili su kuće nalik onim iz srednjeg veka, a najpoznatija zgrada ovog tipa je kuća Robevih, rezidencija lokalnih velikaša, završena 1863. godine.

8. Manastir Sveti Naum

 Sveti Naum, Ohrid
Sveti Naum, Ohrid
Izvor: Shutterstock

 Manastir Svetog Nauma nalazi se na 30 km od Ohrida, a iznad njega se uzdiže planina Galičica. Izgrađen je u 10. veku, u blizini izvorišta Crnog Drima.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka