Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić je polomio tri rebra, ali se utakmica nije prekidala: Vodimo vas na polo meč u dolini Hunza (FOTO)

Autor Edin Krnić

Polo mečevi u dolini Hunza jedinstveni su po jednoj stvari - u njima nema nikakvih pravila! Edin Krnić nas vodi na jedan takav - surov i borben.

  Izvor: Edin Krnić

"Zahira sam upoznao pre sedam godina i znao sam da ćemo se jednog dana družiti u njegovoj rodnoj Hunza dolini", piše Edin Krnić, saradnik sajta National Geographic u svojoj reportaži o životu u ruralnom delu Pakistana.

Možda će vas zanimati i:

Edin je danima obilazio sela doline u pakistanskoj regiji Gilgit Batistan u Gornjoj Hunzi i upoznavao se sa životom i navikama meštana. U ovoj dolini nalazi se devet sela: Jazrik, najbliži gradu Sost, zatim Ramindz, Kirmin, Kin, Rašid, Šerisubz, Spejndz, Šitmer i Zuud khun.

Sa svojim prijatelje Zahirom, Edin je obišao sva ova sela, i u svakom su ga dočekali gostoprimljivi domaćini. A u selu Rašid prisustvovao je posebnom događaju.

FREE STYLE POLO

"KADA SMO STIGLI DO SELA RAŠID, imao sam neverovatnu sreću da se - nakon pauze od skoro sedam meseci - tog dana odigravao polo meč.

Polo meč koji se odigrava u ovom selu liči na one koji se igraju u drugim delovima sveta, ali ima svoje "tajne". Jedinstven je po tome što u njemu nema nikakvih pravila, a igrači u žaru borbe mogu da se povrede do te mere, da lako može doći i do smrtnog ishoda.

Utakmica zakazana tog jutra odigraće se u 17:00 časova na glavnom Polo stadionu u selu Rašid. Stigli smo na vreme, čak sat vremena pre meča kako bismo zauzeli neko nezahvalno mesto na primitivnim tribinama. Takmičari su pristizali iz svih sela, a današnji meč će se odigrati između vozača i omladine iz Čipursana.

Pred utakmicu, igrači kontrolišu štapove, dok im mladi zagrevaju konje. U meču se koriste drveni štapovi i lopta koja je takođe napravljena od drveta.

Pred sam meč su me upozorili da ne sedim iza gola jer postoji velika verovatnoća da me pogodi tadrvena lopta ili u žaru borbe nesvesno povredi konj.

Sklonio sam se iza jednog zida čekajući da padne prvi gol. Nisam imao baš mnogo sreće jer sam bio iza gola boljih i mlađih koji su u prvom poluvremenu dali tri gola, dok su vozači dali samo jedan. Na poluvremenu je bila pauza od 15 minuta, a onda je počelo drugo poluvreme.

Drugo poluvreme je bilo žestoko i borbeno, tako da su vozači brzo smanjili prednost od dva gola i izjednačili na 3:3. Utakmica se tako zahuktala da je na terenu bio pravi rat. Jedan mladić iz ekipe mladih je u padu s konja polomio tri rebra, dok je jedan protivnički igrač iz ekipe vozača polomio desni palac. Teže povređeni je odmah odvezen u obližnju ambulantu, ali se meč ni jednog momenta nije prekidao.

Vozači su u zadnjih desetak minuta žestoko napadali te su uspeli da daju još dva gola za vođstvo od 5:3.

Pred sam kraj utakmice, moj favorit u ovom meču, Tajik Eagle (Tadžikistanski orao) je u žaru borbe doživeo takav pad da sam pomislio da će ga konji pregaziti dok se vukao po tlu nekoliko metara. Iako relativno mlad, Tajik Eagle je bio izuzetno vešt i priseban, te je u toj gužvi odmah ustao na noge i popeo se na svog konja kako bi nastavio sada već izgubljeni meč.

U drugom poluvremenu je došlo do neverovatnog preokreta od 4:0 za vozače, tako da je rezultat od 5:3 na kraju možda i bio realan.

Buskaši

Osim Free style Pola, ovde je popularna još jedna igra, a to je Buskaši. Buskaši je takmičenje u hvatanju ovce sa zemlje, a započinje tako što su dva takmičara na konjima na istoj udaljenosti jedan nasuprot drugog, dok je u sredini ovca ili veće jagnje. Pobednik je onaj ko prvi ugrabi, a ukoliko oba takmičara stignu istovremeno, nastaje prava borba oko plena. Razvlače se jadnom životinjom punom snagom da u mnogim slučajevima neka ovca čak i strada od silnog povlačenja oba takmičara u kontra smerovima.

Istu igru sam imao priliku da gledam u mongolskoj regiji Bajan Ulgi, ali tamo to već rade na malo humaniji način - dva takmičara se bore ko će osvojiti ovčiju kožu.

Sve ove aktivnosti mogu da se organizuju samo od početka maja do kraja septembra, kada počinju prvi snegovi, a samim tim i velike hladnoće.

Zime su ovde surove i veoma hladne. Iako temperatura tokom zime dostiže i do -25 stepeni celzijusa, subjektivan osećaj je i do -40 zbog jakih vetrova koji duvaju sa okolnih vrhova koji su pod ledom svih 12 meseci u godini.

Još Edinovih reportaža pročitajte na linkovima:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka