Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komodo - ostrvo zmajeva gde 8 meseci vlada suša, a 4 meseca padaju kiše

Komodo ostrva postala su poznata po svojim drevnim stanovnicima - komodo zmajevima. Ali postoje još neke interesantne stvari zbog kojih bi trebalo da se upoznamo sa ovim ostrvom.

 Komodo zmaj na Komodo ostrvu Izvor: Foto: Shutterstock

Komodo je jedno od 17.508 ostrva Indonezije. Deo malosundskog arhipelaga, kao i Nacionalnog parka Komodo.

Odlikuje ga miran travnati pejzaž koji remeti po koje usamljeno stablo palmira palme dok su vrhovi brdašaca obrasli gustim šumama koje su često obavijene izmaglicom. Na obalama Komoda neprestano se smenjuju male uvučene peščane plaže, ogoljene stene ili guste mangrove šume.

Možda će vas zanimati i:

Iako je Komodo ostrvo vulkanskog porekla, na njemu nema aktivnih vulkana, iako su lakši zemljotresi česta pojava.

Površina ostrva iznosi 390 km². Broj stanovnika je u blagom porastu – 1928. godine na ostrvu je živelo tridesetak stanovnika, a danas ih ima oko 2.000.

 Pogled na Komodo ostvo
Pogled na Komodo ostvo
Izvor: Shutterstock

Komodo zmajevi, gospodari ostrva

Da li možete da zamislite da se sretnete sa gušterom koji je narastao preko 3 metra? Ovde je to moguće!

Iznad plave vode indonežanskog moreuza Sape izdižu se neplodna travnata brda ostrva Komodo, Rinku, Padar, Flores i brojna mana ostrva koja zajedno čine Nacionalni park Komodo uspostavljen sa misijom da se od istrebljenja sačuvaju komodo zmajevi, drevna vrsta guštera koja ih naseljava, pišeObjektiv.rs.

Komodo zmajevi su vrsta varana koja živi nepromenjena više od 4 miliona godina na ovim prostorima. Jedini su preostali primerci drevnih varana koji su pre 25-40 milona godina bili endemska vrsta Azije. Danas se njihova brojnost na svakom od većih ostrva broja u hiljadama.

Naučnici sa Zapada, za postojanje ove vrste nisu znali sve do 1912. godine. Evropljani ga prvi put jesu zabeležili dve godine ranije, kada je poručnik Van Stejn van Hensbroek iz holandske kolonijalne administracije čuo glasine o "kopnenom krokodilu", ali je tek 1912. godine Piter Ovens, direktor Zoološkog muzeja u Bogoru, objavio rad o ovoj vrsti. (Pogledajte i:10 zanimljivosti o komodo zmajevima – najvećim gušterima na svetu)

 Komodo zmaj
Komodo zmaj
Izvor: Mo Wu/Shutterstock

Šarenolik životinjski svet Parka

Ova grupa ostrva se nalazi u graničnoj zoni između dva velika životinjska kraljevstva: Australije i Evroazije. Stoga na prostoru žive sisari poput rusa jelena, veprova, makaki i cibetke, kao i mnogobrojne ptice i gmizavci.

Raznovrsnost živog sveta na kopnu posebno impresionira kada se u obzir uzmu teški vremenski uslovi. Oko osam meseci godišnje vladaju suše dok monsunski period donosi obilne padavine u preostala 4 meseca.

Diverzitet vrsta je posebno izražen u vodama oko ostrva. Do sada je detektovano oko 1.000 vrsti riba, 260 vrsti korala i oko 70 različitih vrsti sunđera. Kada na to dodate brojne vrste kitova, delfina i kornjača dobijete jedan od najbogatijih podvodnih predela na planeti.

Ostrvo Komodo, koje je deo istoimenog nacionalnog parka na listi je uneskove svetske baštine. Mesečno ga poseti 10.000 turista, koji osim zbog komodo zmajeva, dolaze i kako bi uživali u odličnim lokacijama za ronjenje i prelepoj prirodi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka