Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zamrznuti u vremenu: 6 gradova koji su sačuvali svoju srednjovekovnu arhitekturu

Šetnja ovim srednjovekovnim gradovima znači hod po istoriji.

 srednjovekovni-gradovi-aps_1261527649.jpeg Izvor: Foto: Shutterstock

Piodao, Portugalija

Smešten u centralnom delu države, Piodao je poznat kao jedno od najživopisnijih sela u Portugaliji. Zahvaljujući arhitekturi koja odoleva vekovima, ovo selo klasifikovano je kao spomenik od javnog značaja i privlači brojne turiste.

U ranom srednjem veku, urbano središte bilo je u Kasal de Piodam, u dolini koja se nalazila u blizini sadašnjeg sela. Kada je odlučeno da se na tom mestu izgradi opatija (koja do danas nije sačuvana) naselje je preseljeno. Primorani da odu sa svoje zemlje, stanovnici su se naselili na južnoj padini planine, verovatno oko XV veka. Tamo su, vremenom,  izgradili ovo neverovatno lepo planinsko selo čije se kuće i po obliku i po boji stapaju sa planinom.

 Piodao, Portugalija
Piodao, Portugalija
Izvor: Shutterstock

  Izvor: LuisCostinhaa/Shutterstock

Ćivita di Banjoređo, Italija

Srednjovekovno naselje Ćivita di Banjoređo nalazi se na visokoj, strmoj steni u blizini grada Banjoređo. Nekada su ova dva mesta činila celinu, ali ih je u XVIII veku razdvojio snažan zemljotres. Stari most je uništen u Drugom svetskom ratu od strane nacista. Danas su ponovo spojena uskim pešačkim mostom dužine 366 metara koji se prostire iznad kanjona.

Više o Ćivita di Banjoređo pročitajte na linku: "Grad koji umire": uprkos neslavnom nadimku, ovo neverovatno mesto privlači sve više turista

  Izvor: Shutterstock

Alberobelo, Italija

Vožnja južnom Italijom, tačnije pokrajinom Apulija, navešće vas u grad sa druge planete, gde su kuće nalik na one u kojima žive hobiti. Bele, krečnjačke strukture, bez maltera, krovovi konusnog oblika i uzane kaldrme - dobrodošli u Alberobelo.

Pre oko 100 godina ljudi su počeli da naseljavaju grad, na oko 40km udaljen od lučkog grada Bari. Smatra se da su za karakterističan, kupolast arhitektonski stil zaslužni Grci, koji su se doselili masovno u Italiju, za vreme kolonizacije u periodu između 8. i 5. veka p.n.e. Tolosi, grčke grobnice, imale su slične krovove, a na grčkom tolos označava kupolu.

Više o šarmantnom gradiću pročitajte na linku: Upoznajte Alberobelo

  Izvor: Shutterstock

Fenghuang, Kina

Na jugozapadu kineske pokrajine Hunan, uz obalu reke Tuo Đijang nalazi se neobično mesto: grad koji kao da nije ni okrznuo dah savremenog doba.

Fenghuang, naime, još uvek izgleda onako kako je izgledao u danima dinastija Ming (koja je vladala od 1368. do 1644. godine) i na početku vladavine dinastije Ćing (od sredine XVII veka) – još uvek su tu prastare kuće (čak oko dve stotine), uske ulice, misteriozni prolazi, drevni bunari, hramovi, jedinstveni mostovi, čuvena stara gradska kapija...

Više o Fenghuangu pročitajte na linku: Grad koji je u potpunosti sačuvao svoju srednjovekovnu arhitekturu

  Izvor: Shutterstock

Dinan, Francuska

Postoje gradovi koji imaju svoje pojedine simbole i arhitektonska čuda koja morate da vidite. Ali, postoje i oni koji su atrakcija svojim postojanjem. Jedan od njih je francuski srednjovekovni gradić Dinan.

Dinan se nalazi na severozapadnom delu Francuske, u poznatoj pokrajini i poluostrvu Bretanji. Za razliku od većine drugih gradova koji su nastajali u dolinama reke Rans, Dinan je "nikao" na brdašcu zbog čeka se iz njega pruža očaravajuć pogled

Šarmantni srednjovekovni gradić očuvao je arhitekturu još iz 13. veka, a zbog njegovih odbrambenih zidova, šetajući ulicama, imate utisak da ste putovali vremeplovom. Mnogi ga smatraju najatraktivnijim i najbolje očuvanim starim gradom Bretanje.

Još o Dinanu pročitajte na linku: Kao grad iz bajki braće Grim: Zakoračite u gradić koji je potpuno sačuvao arhitekturu iz 13. veka

  Izvor: Boris Stroujko/Shutterstock

Kuenka, Španija

Smešten na strmim planinskim padinama s pogledom na klisuru reka Hukar i Huekar, oko 170 km istočno od Madrida, nalazi se srednjovekovni grad Kuenka. Grad se utapa u prirodni pejzaž i kule iznad španskog predgrađa poznat u romanu Migela de Servantesa.

Kuenka predstavlja primer dobro očuvanog srednjovekovnog utvrđenja. Sagradili su ga Mavri u VIII veku, i imao je i muslimanske i hrišćanske vladare. U XII veku ga je osvojio Alfonso VIII od Kastilje, a ranih 1800-ih godina je bio delimično srušen u Poluostrvskom ratu.

Više o Kuenki pročitajte na linku: Srednjovekovni grad najstarijih oblakodera na svetu

  Izvor: Shutterstock/Santi Rodriguez

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka