Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvorac Miramare: Biser Jadrana obavijen velom misterije, kletvi i legendi

Raskošni dvorac Miramare nije među najstarijim italijanskim dvorcima, ali je bez sumnje jedan od najlepših. Njegova istorija je puna zanimljivih priča koje bude maštu ili izazivaju jezu među posetiocima.

  Izvor: Foto: Gimas / Shutterstock

Dvorac Miramare izgrađen je u XIX veku za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana I i njegovu suprugu, a nalazi se nedaleko od Trsta, na samoj obali Tršćanskog zaliva. Okružen je prekrasnim zelenilom parka koji je posađen kako bi doprineo opštem utisku raskoši.

Danas se u njemu nalazi muzej, a Pun kufer vam donosi nekoliko zanimljivosti kako biste bili pripremljeni ukoliko odlučite da ga posetite.

Možda će vas zanimati i:

1. Arhitekta koji ga je projektovao nije bio vičan dvorcima

Karl Junker, koji je projektovao dvorac Miramare, uglavnom se za života bavio konstrukcijom akvadukta i vodovodnih cevi. Ne zvuči baš zanosno kao Miramare, ipak, Junker je pokazao da zna kako da zadovolji potrebe i običnih ljudi i elite.

2. Prema legendi, lokaciju je odabrao brodolom

Poznata priča kaže da je nadvojvoda ostao zarobljen u oluji na moru i uspeo da se spase dočepavši se kopna na ovom području. Kasnije ga je odabrao za svoj dom i nazvao ga po svom "pravom" domu, rezidenciji u Portugalu.

3. Maksimilijan nije stigao da uživa u njemu

Pažljivo je nadzirao gradnju sve do najmanjih detalja, poput ornamenata i rezbarija. Međutim, kada je dvorac završen, nadvojvoda je ubrzo otputovao u Meksiko gde su ga politički neprijatelji zarobili i streljali. Imao je samo 35 godina.

4. Nakon smrti vojvode, poslužio je kao "hotel" brojnim liderima

Nije prošlo dugo, a u raskoši dvorca je već uživao car Franc Jozef sa svojom suprugom kada su došli u posetu Trstu. Nakon njih, ovde su boravile carica Elizabeta i belgijska princeza Stefani. Kobne 1914. godine, u dvorcu Miramare je odmarao nadvojvoda Franc Ferdinand. Bilo je to samo dva meseca pre nego što je nastavio put prema Sarajevu

  Izvor: Peteri / Shutterstock

5. Kletva dvorca

Kad smo već kod Maksimilijana i Franca, vreme je za loše vesti. Prema legendi, dvorac je uklet. Kletva kaže da onoga ko prenoći u dvorcu čeka prerana smrt u stranoj zemlji. Da li ima istine u tome…

6. Nekad šikara, danas prelepa bašta

Područje parka je bila samo škrta zemlja puna mediteranskog šiblja pre izgradnje dvorca. Prema želji nadvojvode, ovde su pažljivo posađene razne vrste cveća i drveća sa svih strana sveta: iz Libana, severne Afrike, Kalifornije, Meksika, Azije… Bio je to privatni vrt u kome je mogao da uživa samo nadvojvoda sa svojom porodicom. Ponekad bi se smilovao javnosti i pustio ih unutra, da se malo pohvali.

7. Pored dvorca se nalazi jedan manji dvorac

Takozvani Castelletto je žuto zdanje ušuškano u parku pored dvorca Miramare, a izgledom pomalo i liči na njega. Ovde je živeo nadvojvoda Maksimilijan dok se gradio Miramare. Nažalost, morao je živeti skromno i skučeno u malom dvorcu dok čeka završetak izgradnje svog novog velelepnog doma.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka